Wykonanie

Pyszne, leciutkie i puszyste placuszki. Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych
cukrem pudrem z dodatkiem
konfitury.Składniki:400 ml
kefiru2
jajkaszczypta
solicukier wanilinowycukier puderulubiona
konfitura (u mnie z
czerwonej porzeczki)5 średnich
jabłek60 g
mąki orkiszowej razowej80 g
mąki pszennej tortowej
olejPrzygotowanie:Do naczynia przelewamy
kefir, dodajemy
żółtka, szczyptę
soli i
cukier wanilinowy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy
mąki i ponownie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie mieszamy. Obrane
jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta. Placuszki smażymy ok 1 min z każdej strony na dobrze rozgrzanym
oleju (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą go mniej chłonęły i będą bardziej chrupiące) Po usmażeniu na chwilę odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oprószone
cukrem pudrem i z
konfiturą.Smacznego :-)