ßßß
Pyszne, leciutkie i puszyste placuszki. Nie ma chyba osoby która nie lubiłaby ciepłych racuszków oprószonych cukrem pudrem z dodatkiem konfitury.Składniki:400 ml kefiru2 jajkaszczypta solicukier wanilinowycukier puderulubiona konfitura (u mnie z czerwonej porzeczki)5 średnich jabłek60 g mąki orkiszowej razowej80 g mąki pszennej tortowejolejPrzygotowanie:Do naczynia przelewamy kefir, dodajemy żółtka, szczyptę soli i cukier wanilinowy, delikatnie mieszamy rózgą. Dodajemy mąki i ponownie mieszamy rózgą. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę i łyżką delikatnie mieszamy. Obrane jabłka kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanego ciasta. Placuszki smażymy ok 1 min z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju (nie mniej niż 1/2 cm - im więcej tłuszczu, tym placki będą go mniej chłonęły i będą bardziej chrupiące) Po usmażeniu na chwilę odkładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oprószone cukrem pudrem i z konfiturą.Smacznego :-)