Wykonanie
Zielone koktajle na dobre zagościły w moim jadłospisie - najczęściej w formie drugiego śniadania lub podwieczorku.
Banan,
pomarańcza i
jarmuż jak wiemy są bogate w witaminy A,C,E i K oraz te z grupy B. Dostarczają nam cenny błonnik i składniki mineralne.
Jarmuż podobnie jak
brokuły, jest skarbnicą sulforafanu - silnego przeciwutleniacza, który działa anty nowotworowo - chroni przed
rakiem płuc, prostaty i jelita grubego. W koktajlu używamy
jarmużu surowego - więc nie
traci on swych cennych właściwości - jak w przypadku zbyt długiej obróbki termicznej :)

SKŁADNIKI (1 porcja -299 kcal)1 garść
jarmużu2 średnie
pomarańcze1
bananPRZYGOTOWANIEWyciskamy sok z
pomarańczy, miksujemy z pokrojonym
bananem i umytym
jarmużem.W razie potrzeby rozcieńczamy
wodą. Smacznego i na zdrowie :)299 kcal w 1 porcji w tym:- 5,5 g
białka, 1,3 g tłuszczu, 74 g węglowodanów,10 , 7 g błonnika