ßßß Cookit - przepis na rafaello na herbatnikach kakaowych

rafaello na herbatnikach kakaowych

nazwa

Wykonanie

Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach a i wygląd też miało ciekawszy.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
3 paczki herbatników kakaowych
1 litr śmietanki kremówki
200 g kokosu + łyżka do dekoracji
3/4 szklanki mleka
4 łyżki cukru pudru
150 ml ajerkoniaku
1,5 łyżki żelatyny
3-4 łyżki wiórek z białej czekolady
Kokos zalać mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać kokos, ajerkoniak i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Na herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po przełożeniu.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/04/rafaello-na-herbatnikach-kakaowych.html