Wykonanie
Wiosną i latem chętniej sięgamy po ciasta bez pieczenia, zwłaszcza w ciepłe dni, kiedy nie chce nam się stać przy piekarniku. Rafaello to dość popularne ciasto, próbowałam go już w kilku wersjach ale tym razem
doszłam już chyba do ideału. Jest nie za słodkie, lekkie, z delikatną nutka
alkoholu. To na herbatnikach bardziej mi smakowało niż na krakersach a i wygląd też miało ciekawszy.*foremka 25*34 cmSkładniki:3 paczki
herbatników kakaowych1 litr
śmietanki kremówki200 g
kokosu + łyżka do dekoracji3/4 szklanki
mleka4 łyżki
cukru pudru150 ml
ajerkoniaku1,5 łyżki
żelatyny3-4 łyżki wiórek z
białej czekoladyKokos zalać
mlekiem i gotować na małym ogniu aż wiórki wciągną płyn. Na końcu dodać
cukier puder. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem lub folią. Na dnie rozłożyć warstwę
herbatników. Kremówkę ubić na sztywno, dodać
kokos,
ajerkoniak i
żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Na
herbatniki wyłożyć jedną czwartą masy i przykryć kolejnymi
ciastkami. Przekładać aż będą po cztery warstwy
ciastek i cztery warstwy masy. Ostatnią warstwę kremu
kokosowego posypać wiórkami czekoladowymi i pozostałym
kokosem. Odstawić do schłodzenia, kroić najlepiej na drugi dzień po przełożeniu.