ßßß
Jestem wielką fanką nieskomplikowanych ciast, które na swój prywatny u ż y t ek okre ś lam mianem śniadaniowych. To takie proste, pyszne coś, w sam raz do porannej kawy, kubasa ka kao albo szklanki mleka. Cia sto bez żadnych wyszukanych składników, z reguły bez konieczności ubijan ia piany z białek, po prostu takie, które robi się błyskawicznie i które każda ranna ptaszyna da radę zmajstrować sobie po wstaniu z łó ż ka, na śn iadanie .Przepis wpadł mi w ok o na blogu White Plate
Składniki na prostokątną formę keksówkę o wym.: 25x12 cm:210g mąki pszennej + dodatkowo 1 łyżka180g cukru250g miękkiego masła4 dorodne jaja100g gorzkiej czekolady10 0g mrożonych wiśni bez pestek (nie rozmrażamy ich przed d odaniem do ciasta!!!)Wykonanie:Masło ucieramy z cukrem na puchNastępnie dodajemy po jednym jajku, na przemiennie z ły ż ką mąki, a potem wsypujemy pozostałą mąkęPowstałą w ten sposób masę dzielimy na 2 części ( równe bądź nie, jak nam s i ę podoba). Do jednej dodajemy łyżkę mąki , a do dru gie j startą na tarce czekoladęFormę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką .Na spód wykładamy jasne ciasto. Na nim uk ł adamy warstwę wiśni, którą przykrywamy ciastem czekoladowym . Wygładzamy wierzch i wstawiamy do gorącego piekarnika.Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 180CUWAGA:Uprzedzając pytania - oświadczam, że owszem.. taak.... do tego ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia :-)
COLLAGENOHOLICS-KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)