Wykonanie
Jestem wielką fanką nieskomplikowanych ciast, które na swój prywatny u ż y t ek
okre ś lam mianem
śniadaniowych. To takie proste, pyszne coś, w sam raz do porannej
kawy, kubasa ka kao albo szklanki
mleka. Cia sto bez żadnych wyszukanych składników, z reguły bez konieczności ubijan ia piany z
białek, po prostu takie, które robi się błyskawicznie i które każda ranna ptaszyna da radę zmajstrować sobie po wstaniu z łó ż ka, na śn iadanie .Przepis wpadł mi w ok o na blogu White
PlateSkładniki na prostokątną formę keksówkę o wym.: 25x12 cm:210g
mąki pszennej + dodatkowo 1 łyżka180g
cukru250g miękkiego
masła4 dorodne
jaja100g
gorzkiej czekolady10 0g mrożonych
wiśni bez pestek (nie rozmrażamy ich przed d odaniem do ciasta!!!)Wykonanie:
Masło ucieramy z
cukrem na puchNastępnie dodajemy po jednym
jajku, na przemiennie z ły ż ką
mąki, a
potem wsypujemy pozostałą
mąkęPowstałą w ten sposób masę dzielimy na 2 części ( równe bądź nie, jak nam s i ę podoba). Do jednej dodajemy łyżkę
mąki , a do dru gie j startą na tarce
czekoladęFormę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą lub
mąką .Na spód wykładamy jasne ciasto. Na nim uk ł adamy warstwę
wiśni, którą przykrywamy
ciastem czekoladowym . Wygładzamy wierzch i wstawiamy do gorącego piekarnika.Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 180CUWAGA:Uprzedzając pytania - oświadczam, że owszem.. taak.... do tego ciasta nie dodajemy
proszku do pieczenia :-)
COLLAGENOHOLICS-KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)