Wykonanie
Ostatnio mam mało czasu na pieczenie w domu ale jak w każdą środę postanowiłam coś upichcić, choćby na szybko. Padło na sernik i to zupełnie inny ale jak zawsze w trakcie musiałam zmienić
plany, bo okazało się, że nie mam ani budyniu ani
mąki ziemniaczanej. Za to miałam cały słoik
kisielu więc założyłam, że to mniej więcej to samo i zaryzykowałam. Eksperyment okazał się udany,
kisiel nadał sernikowi piękny różowy kolor i ładny zapach. A sernik wyszedł równiutki i nawet nie opadł:)*foremka 23*23 cm (lub trochę większa)Składniki:16 okrągłych
biszkoptów1 kg
sera na sernik (może być z wiaderka)5
jajek100 g
masła3/4 szklanki
cukru80 g
kisielu truskawkowegoBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć
biszkopty. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem a następnie nadal ucierając dodawać
żółtka i
ser, na końcu
kisiel.
Białka ubić sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ja na
biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut.