Wykonanie
Marchewkę jem codziennie,
serio. Dlatego nikogo w domu nie zdziwił fakt, iż postanowiłam ją dodać do kolejnego wypieku. Było już ciasto, więc przyszedł czas na
ciasteczka. Kruche rogaliki oprószone
cukrem pudrem i do tego kubek czarnej
kawy . Czy można lepiej zacząć dzień? :) Oczywiście, należy także wspomnieć o pachnącym wnętrzu, które skrywa w sobie nutę
pomarańczy.To jak, przekonałam Was do ich upieczenia?Składniki:250g
masła roślinnego280-300g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru130g startej na drobnych oczkach
marchewki3 łyżki domowej
konfitury z
pomarańczyszczypta
solinadzienie:150g
serka typu Bieluch2 łyżeczki kandyzowanej skórki z
pomarańczyPrzygotowanie:Na stolnicy energicznie zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, a następnie owijamy je w folię i trzymamy w lodówce przez godzinę, żeby odpoczęło. Po tym czasie stolnice podsypujemy
mąką, a ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokątna, który przedzielamy na pół i wycinamy trójkąty. Każdy trójkącik smarujemy odrobiną
serka wymieszanego z kandyzowaną skórką, a następnie zawijamy ciasto zaczynając od szerszego
boku.Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy je w 180 stopniach przez 25 minut lub do momentu ich delikatnego zarumienienia.Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.


