Wykonanie

Komosa ryżowa (quinoa) to bardzo wartościowe ziarno, pochodzące z Ameryki Płd. Zawiera sporo
białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu i innych składników mineralnych. Należy do grupy tzw. superfood czyli (super żywności).Quinoa jest niestety nadal mało popularna na
polskich stołach. P ewnie częściowo za sprawą jej ceny (ok 19 zł/kg, a w wersji eco jeszcze droższej), dla porównania za najtańsze polskie
kasze zapłacimy ok. 3-6 zł/kg. Jednak mimo jej ceny, warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, chociaż od czasu do czasu.Poniżej moja propozycja na zdrowe i proste do przygotowania danie. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np. na kolację).1/4 szklanki quinoa1/2 szklanki
wody150 g
kiełków * stir fry (
fasola mung,
ciecierzyca,
soczewica zielona i brązowa)szczypta
słodkiej papryki wędzonejszczypta
currysól,
pieprz1-2 łyżki
olejuZiarna quiona wsyp do zimnej
wody, namocz przez kilkanaście minut (lub przelej wrzątkiem na sicie).Wsyp odcedzoną
kaszę do wrzątku w proporcji 1:2.Gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, soląc pod koniec gotowania.Jak już będzie prawie gotowa, zdejmij garnek z palnika i odstaw na kilka minut.Na patelni rozgrzej
olej. Wsyp
kiełki i smaż przez ok. 5 minut.Do garnka z ugotowaną komosą przełóż
kiełki i wymieszaj. Sprawdź, czy jest odpowiednio przyprawione.Podawaj jako dodatek do obiadu lub samo, jako danie na kolację.*
kiełki można kupić gotowe lub w tańszy sposób - wyhodować samemu ;)