ßßß Cookit - przepis na Quinoa (komosa ryżowa) z kiełkami - superfood na talerzu

Quinoa (komosa ryżowa) z kiełkami - superfood na talerzu

nazwa

Wykonanie

Komosa ryżowa (quinoa) to bardzo wartościowe ziarno, pochodzące z Ameryki Płd. Zawiera sporo białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu i innych składników mineralnych. Należy do grupy tzw. superfood czyli (super żywności).
Quinoa jest niestety nadal mało popularna na polskich stołach. P ewnie częściowo za sprawą jej ceny (ok 19 zł/kg, a w wersji eco jeszcze droższej), dla porównania za najtańsze polskie kasze zapłacimy ok. 3-6 zł/kg. Jednak mimo jej ceny, warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, chociaż od czasu do czasu.
Poniżej moja propozycja na zdrowe i proste do przygotowania danie. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie (np. na kolację).
1/4 szklanki quinoa
1/2 szklanki wody
150 g kiełków * stir fry (fasola mung, ciecierzyca, soczewica zielona i brązowa)
szczypta słodkiej papryki wędzonej
szczypta curry
sól, pieprz
1-2 łyżki oleju
Ziarna quiona wsyp do zimnej wody, namocz przez kilkanaście minut (lub przelej wrzątkiem na sicie).
Wsyp odcedzoną kaszę do wrzątku w proporcji 1:2.
Gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu, soląc pod koniec gotowania.
Jak już będzie prawie gotowa, zdejmij garnek z palnika i odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej olej. Wsyp kiełki i smaż przez ok. 5 minut.
Do garnka z ugotowaną komosą przełóż kiełki i wymieszaj. Sprawdź, czy jest odpowiednio przyprawione.
Podawaj jako dodatek do obiadu lub samo, jako danie na kolację.
*kiełki można kupić gotowe lub w tańszy sposób - wyhodować samemu ;)
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2016/03/quinoa-komosa-ryzowa-z-kiekami.html