Wykonanie
Składniki:- 100g
kaszy gryczanej- 1
szalotka- 2 łyżki startego
oscypka- 100g
szynki wędzonej- 1
jajko-
sól i
pieprz-
oliwa do smażenia- 1/2 szklanki
orzechów włoskichSposób przygotowania:1.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotową odcedzamy i studzimy.2.
Szalotkę i
szynkę drobno siekamy, następnie wszystko podsmażamy na
oliwie, studzimy.3.
Kaszę blendujemy, dodajemy do niej
szalotkę z
szynką,
jajko,
oscypek starty na drobnych oczkach, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy małe kotleciki.4. Każdy kotlecik panierujemy w drobno posiekanych orzechach. Gotowe smażymy na rozgrzanej
oliwie, następnie wykładamy na papierowe ręczniczki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki doskonale smakują z mizerią.