Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wiosenna
sałatka z
jajemRogaliki z
dżemem i lukrem »
Chleb pszenno- żytniNo i znowu piekę chlebek, akurat wiosna idzie chce się po prostu chce. Nie wiem jak u was jest...... my kochamy wypieki domowe, a chlebuś przede wszystkim:)Składniki:
mąka pszenna typ 500 Kłos -Pol 250 g
mąką żytnia typ 2000 Kłos -Pol 250 g
woda ciepła 500 ml
drożdże instant Babuni 8 g Kłos Pol
cukier 2 łyżeczki1.2 łyżeczki
soliotręby żytnie 70 g Kłos- PolKrok 1Najpierw waga idzie w ruch, odmierzamy przesianą
mąkę pszenną i żytnią, dodajemy
drożdże instant i
otręby żytnie. Wsypujemy
sól i
cukier. Zalewamy ciepła
wodą i miksujemy ( końcówka hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.Krok 2Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje
mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem. Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam
wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach,
potem zmniejszam na 180 i piekę jeszcze 30 minut. Pyszny chlebuś wyszedł polecam.


czwartek, 07 kwietnia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter