ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno- żytni

Chleb pszenno- żytni

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Wiosenna sałatka z jajem
Rogaliki z dżemem i lukrem »
Chleb pszenno- żytni
No i znowu piekę chlebek, akurat wiosna idzie chce się po prostu chce. Nie wiem jak u was jest...... my kochamy wypieki domowe, a chlebuś przede wszystkim:)
Składniki:
mąka pszenna typ 500 Kłos -Pol 250 g
mąką żytnia typ 2000 Kłos -Pol 250 g
woda ciepła 500 ml
drożdże instant Babuni 8 g Kłos Pol
cukier 2 łyżeczki
1.2 łyżeczki soli
otręby żytnie 70 g Kłos- Pol
Krok 1
Najpierw waga idzie w ruch, odmierzamy przesianą mąkę pszenną i żytnią, dodajemy drożdże instant i otręby żytnie. Wsypujemy sól i cukier. Zalewamy ciepła wodą i miksujemy ( końcówka hak). Zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny przykryte ściereczką.
Krok 2
Minęło 2 godziny, ponownie wyrabiam ciasto. Formę prostokątną do babki obsypuje mąką i przekładam ciasto, nacinam je nożem. Zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto przerosło formę, lekko skrapiam wodą i wkładam do pieca Piekę 45 minut w 190 stopniach, potem zmniejszam na 180 i piekę jeszcze 30 minut. Pyszny chlebuś wyszedł polecam.
czwartek, 07 kwietnia 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/04/Chleb-pszenno-zytni.html