Wykonanie

Ciasto na wielkanocny stół dla małych i większych
czekoladowych łakomczuszków ;-). Kiedy chcemy przemycić obok babek, mazurków i serników proste ciasto
czekoladowe z kremem. Z przepisem może już się kiedyś spotkaliście - jako czekoladowa chmura Nigelli Lawson . Tutaj ta sama autorka zmieniła trochę dekorację i smak ciasta, na bardziej odpowiadający świętom wielkanocnym (przepisu na ciasto nie zmieniała, ale z drugiej strony po co zmieniać coś, co jest bezbłędne ;-). Ciasto
czekoladowe po upieczeniu się zapada, tworząc miejsce na
czekoladowy krem i jajeczka. Bardzo polecam!Składniki:250 g
gorzkiej czekolady125 g
masła6 dużych
jajek175 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W garnuszku podgrzać
masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną
czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Lekko przestudzić.2 całe
jajka i 4
żółtka ubić (trzepaczki do ubijania
białek) z 75 g
cukru na jasną, puszystą masę, która więcej niż podwoi swoją objętość. Do masy dodawać powoli sos
czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie ekstrakt z
wanilii.W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe
białka z resztą
cukru -
cukier dodajemy jak na
bezę, powoli, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Sprawdzić patyczkiem - nie może być na nim śladów surowego ciasta, w razie konieczności wydłużyć pieczenie o 5 - 10 minut. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się, tworząc miejsce na krem.Wystudzić.
Krem czekoladowy:250 ml
śmietany kremówki 36%125 g
gorzkiej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać
czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Schłodzić w lodówce. Kiedy sos się schłodzi do temperatury lodówkowej i zgęstnieje ubić do powstania gęstego
kremu czekoladowego (proszę nie zostawiać przez noc w lodówce - może być po tym czasie zbyt twardy)./Najszybciej, jak udało mi się wykonać z powodzeniem powyższy
krem czekoladowy - schładzany w zamrażarce, temp. -20ºC przez ok. 45 minut, podczas chłodzenia mieszany co 5 minut, następnie ubity./Ponadto:
czekoladowe jajeczka cukrowe, małe opakowanieNa wystudzone ciasto wyłożyć
krem czekoladowy, na niego
cukrowe jajeczka czekoladowe.Smacznego :-).
