Wykonanie

Brak
jajek w domu, brak chęci wyjścia do sklepu, a coś słodkiego zjadłoby się...ale jest i na to rada...babka bez
jajek..no i najważniejsze szybko się robi..wystarczy wymieszać składniki łyżką , przelać do foremki i upiec..
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego często wykorzystuję w swojej kuchni..tym razem upiekłam babkę z jego dodatkiem.3/4 szkl.
oleju rzepakowego1,5 szkl.
jogurtu naturalnego350 g
mąki220 g
cukru¾ łyżeczki
sody oczyszczonej2,5 łyżeczki
proszku do pieczeniadowolne
bakalieW jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie suche wymieszać z mokrymi i
bakaliami Piec w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 50 minut.Wystudzić na kratce.Polać polewą , dowolnie udekorować.


