ßßß
CIASTECZKA MAKOWESkładniki:26 dag mąki10 dag cukru pudru6 dag maku14 dag masła2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka4 łyżki mleka 2%1. Zagniatamy mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, żółtkami, mlekiem i makiem. Wyrabiamy ciasto.2. Ciasto dzielimy na 4 części.3. Piekarnik rozgrzewamy do 160° C.4. Rozwałkowujemy jeden kawałek ciasta do grubości około 2 mm. Cały czas podsypujemy mąką, aby ciasto się nie kleiło.
5. Wycinamy ciasteczka o ulubionych kształtach.
6. Wycięte ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Włączamy termoobieg i pieczemy ciastka około 10 minut.8. Po upieczeniu od razu przekładamy na kratkę, aby ostygły.
Z podanej ilości składników wychodzą 3 blachy ciasteczek (50-60 sztuk). Są przepyszne! Uwielbiam mak! Na pewno upiekę je jeszcze raz przed świętami, bo nie zostało już ani jedno… I zrobię też makowiec!Słodkiego dnia Wam życzę!Ciasteczka dodaję do akcji Flowerek Ciasteczkowy Adwent.