Wykonanie
Czemu nazwałam ten
sos malinowy „idealnym do wypieków”? Ponieważ jest gęsty, pełen smaku i znakomicie nadaje się jako element wypieków – np brownie czy
bezy. Dodatkowo przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu.Składniki:450g
malin (użyłam mrożonych)1 dl
cukrumaliny wraz z
cukrem umieść w garnuszku na niedużym gazieco chwilę mieszając podgrzewaj, aż
owoce zaczną się rozpadać w momencie, gdy bez problemu będziesz mógł rozgnieść je łyżką, przelej masę na sitko włożone do miskiprzetrzyj
owoce tak, by na sitku zostały pestki, a jak najwięcej miąższu znalazło się w naczyniuwypłucz garnek, w którym gotowały się
owoce (by pozbyć się pozostałych pestek), następnie przelej do niego
malinowy sos i gotuj na małym ogniu, aż połowa płynu wyparuje uważając przy tym, by się nie przypalił (otrzymasz ok 200ml sosu)po wystudzeniu
sos malinowy będzie idealnym
dodatkiem do deserów tj Brownie z
białą czekoladą, czy
Malinowe bezy.Smacznego! :)