ßßß Cookit - przepis na Idealny do wypieków – sos malinowy

Idealny do wypieków – sos malinowy

nazwa

Wykonanie

Czemu nazwałam ten sos malinowy „idealnym do wypieków”? Ponieważ jest gęsty, pełen smaku i znakomicie nadaje się jako element wypieków – np brownie czy bezy. Dodatkowo przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
450g malin (użyłam mrożonych)
1 dl cukru
maliny wraz z cukrem umieść w garnuszku na niedużym gazie
co chwilę mieszając podgrzewaj, aż owoce zaczną się rozpadać w momencie, gdy bez problemu będziesz mógł rozgnieść je łyżką, przelej masę na sitko włożone do miski
przetrzyj owoce tak, by na sitku zostały pestki, a jak najwięcej miąższu znalazło się w naczyniu
wypłucz garnek, w którym gotowały się owoce (by pozbyć się pozostałych pestek), następnie przelej do niego malinowy sos i gotuj na małym ogniu, aż połowa płynu wyparuje uważając przy tym, by się nie przypalił (otrzymasz ok 200ml sosu)
po wystudzeniu sos malinowy będzie idealnym dodatkiem do deserów tj Brownie z białą czekoladą, czy Malinowe bezy.
Smacznego! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2014/11/23/idealny-sos-malinowy