Wykonanie


Jeżeli ktoś po Świętach pełnych wspaniałych tradycyjnych potraw i zakrapianym Sylwestrem zatęsknił trochę za smakiem owsianki, proponuję wypróbować tę dzisiejszą wersję. To bez wątpienia można uznać ją za zdrowe i odżywcze śniadanie.
Otręby i
siemię lniane działają oczyszczająco na organizm, a błonnik zawarty w suszonych owocach nasyci na długo. Mak? Skarbnica witamin, która pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, a także ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jeszcze w smakach zimy - w końcu ta ma przyjść dopiero niebawem. Może nie wszystkie kwiaty zdążą już zakwitnąć. To nie tyczy się już stokrotek, które widzę od kilku dni za oknem.Chciałam też obwieścić, że zaktualizowana została lista ulubionych przepisów z grudnia. Zapraszam do zaglądania!/1 porcja/

- 40g
płatków owsianych- 1 łyżeczka
siemienia lnianego- 1 łyżeczka dowolnych
otrębów- 1 szklanka
mleka- 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy- 1 łyżka
maku- 1/4
laski wanilii*- 1 łyżka
wiórków kokosowych- 1
suszona gruszkaPłatki owsiane gotujemy na
mleku wraz z
syropem z agawy, ziarnami z
laski wanilii,
makiem, połówką
suszonej gruszki,
otrębami ilnem. Kiedy owsianka zgęstnieje, przekładamy ją do miseczki. Podajemy z wiórkami kokosowymi i drugą połówki grusz. Ja dodałam jeszcze
konfiturę z
pomarańczy.*można zastąpić
olejkiem wanilinowym lub odrobiną
cukru wanilinowego - w przypadku tego drugiego nie dodajemy już innej substancji słodzącej