ßßß Cookit - przepis na 381. Tuesday / moja pierwsza taka.

381. Tuesday / moja pierwsza taka.

nazwa

Wykonanie

zupa jagodowa z tagliatelle durum i waniliową śmietanką
blueberry soup with durum tagliatelle and vanilla cream
Burza, chłód. Nareszcie.
Zupy owocowe. Większość ludzi nazywa je smakiem swojego dzieciństwa. Ja? Przyznam, że po raz pierwszy o istnieniu zup z owoców dowiedziałam się kilka lat temu i byłam niemało zdziwiona. Kiedy spróbowałam takowej po raz pierwszy? Dopiero w lutym tego roku, u Konstancji. Bardzo mi posmakowała i wtedy też stwierdziłam, że na pewno będę musiała sama ją ugotować. Oto dziś jest - zupa jagodowa, którą jeszcze nie raz przygotuję! Sezon na jagody mógłby nigdy się nie kończyć...
/1 porcja/
- 300ml wody
- 100g jagód
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu
- makaron, waniliowa śmietanka do podania
W garnku zagotowujemy wodę z jagodami, dodajemy miód i cynamon. W małym naczyńku mieszamy mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody, a następnie powoli wlewamy do jagodowego wywaru, cały czas mieszając. Gotujemy zupę jeszcze około 4-5 minut na małym ogniu, mieszając, by zapobiec powstaniu grudek. Podajemy z ugotowanym makaronem i śmietanką.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/07/381-tuesday-moja-pierwsza-taka.html