Wykonanie

zupa jagodowa z tagliatelle durum i
waniliową śmietankąblueberry soup with durum tagliatelle and vanilla cream

Burza, chłód. Nareszcie.Zupy
owocowe. Większość ludzi nazywa je smakiem swojego dzieciństwa. Ja? Przyznam, że po raz pierwszy o istnieniu zup z
owoców dowiedziałam się kilka lat temu i byłam niemało zdziwiona. Kiedy spróbowałam takowej po raz pierwszy? Dopiero w lutym tego roku, u Konstancji. Bardzo mi posmakowała i wtedy też stwierdziłam, że na pewno
będę musiała sama ją ugotować. Oto dziś jest - zupa jagodowa, którą jeszcze nie raz przygotuję! Sezon na
jagody mógłby nigdy się nie kończyć...

/1 porcja/- 300ml
wody- 100g
jagód- 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka
miodu- szczypta
cynamonu-
makaron, waniliowa
śmietanka do podaniaW garnku zagotowujemy
wodę z
jagodami, dodajemy
miód i
cynamon. W małym naczyńku mieszamy
mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej
wody, a następnie powoli wlewamy do
jagodowego wywaru, cały czas mieszając. Gotujemy zupę jeszcze około 4-5 minut na małym ogniu, mieszając, by zapobiec powstaniu grudek. Podajemy z ugotowanym
makaronem i
śmietanką.