Wykonanie

baked yoghurt oatmeal with
banana
Nareszcie doczekałam się spokojnego poranka. Ostatnie dni były bardziej męczące niż wiele, wiele poprzednich, w tym zimowych tygodni. Może to aura, która sprawia, że czuję się tak, jakbym na chwilę cofnęła się do późnego października. Może to całe to szkolne zamieszanie, testy, poprawy, odpytywania. Nie wiem, a może nie chcę wiedzieć. Czekam na słońce i wychodzi na to, że dziś się go doczekałam.Sama owsianka to inspiracja przepisem
Magdy . Zamknęłam w niej swoją wielką sympatię do
bananów, która ujawniła się na początku maja i
póki co, nie odchodzi.Słowem o samej owsiance - lekko wilgotna, słodka, delikatna. Wyrasta, z czasem lekko opada, co bynajmniej nie odbiera jej smaku. Robiłam ją już kiedyś na kolację, dziś na śniadanie pojawia się po raz pierwszy i smakuje mi chyba jeszcze bardziej. Co tu dużo mówić? Polecam!

/1 porcja/- 40g
płatków owsianych- 10g
otrębów (użyłam orkiszowych)- 200g
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1
banan- 1
białko- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
sody oczyszczonejPłatki,
otręby,
stewię,
proszek do pieczenia i
sodę mieszamy, następnie dodajemy
jogurt oraz połówkę pokrojonego na plasterki
banana i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Owsiankę przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.