Wykonanie
03 Czerwca 2013 Gotowanie ze stylemPrzepis na sernik z
masłem orzechowym składający się z 3 warstw:
spodu z oreo, masy
serowo - czekoladowej oraz serowej z
masłem orzechowym. Sernik można upiec dzień wcześniej, natomiast na kilka godzin przed podaniem wystarczy oblać go
polewą czekoladową, wstawić do lodówki do stężenia i udekorować w dowolny sposób. Samo wykonanie sernika nie wymaga dużego nakładu pracy, przepis jest bardzo prosty do wykonania.

Składniki :Spód:16
ciasteczek oreoMasa serowa:1 kg
sera zmielonego do sernika1 szklanka
cukru4
jajka1 łyżeczka
cukru wanilinowego100 g
gorzkiej czekolady3 pełne łyżki stołowe
masła orzechowegoPolewa:200 g
czekolady mlecznej100 g
masłaDodatkowo:
kakao do dekoracjitortownica o średnicy 30 cmSposób przygotowania:Spód:
Ciasteczka oreo pokruszyć na bardzo drobno, następnie przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i delikatnie docisnąć do
spodu oraz do brzegów. Wstawić do piekarnika i piec przez 6 minut w temperaturze 180°C. Odstawić do przestygnięcia.
Ser przełożyć do miseczki wraz z
cukrem oraz
cukrem wanilinowym, po czym wymieszać na średnich obrotach miksera. Do masy dodawać stopniowo po jednym
jajku stale mieszając.
Czekoladę połamać i przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu
wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się.Masę
serową podzielić na dwie równe części. Pierwszą wymieszać za pomocą miksera z roztopioną
czekoladą, drugą natomiast z
masłem orzechowym.Na spód z upieczonymi
ciasteczkami oreo wyłożyć masę
serowo-
czekoladową a na nią masę z
masłem orzechowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec przez 50-60 minut. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku do całkowitego przestygnięcia, po czym wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty, umieścić w rondlu wraz z
masłem i podgrzewać stale mieszając aż, do całkowitego rozpuszczenia się składników.Wierzch oraz boki sernika oblać równomiernie
polewą czekoladową, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu wierzch sernika poprószyć
kakao.
