Wykonanie
Caprese07 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylem
Sałatka caprese to klasyczna, włoska przystawka na bazie pokrojonych w plastry
pomidorów ułożonych na przemian z plastrami
mozzarelli, skropiona
oliwą i udekorowana listkami świeżej
bazylii. Caprese to letnia
sałatka rodem z wyspy Capri, od której wzięła swoją nazwę. W
słonecznej Italii pełni funkcję przekąski bądź rzadziej dania głównego. Uwielbiam Włochów za kunszt i prostotę przygotowywanych przez nich posiłków –
banalnych a jednocześnie tak smacznych i wyrafinowanych. Sukces tej sałatki tkwi w wysokiej jakości składnikach użytych do jej wyrobu. Miałam szczęście, że właśnie wczoraj otrzymałam świeże ogrodowe
pomidory a
bazylię hoduję w doniczce już od jakiegoś czasu. Polecam!
Sałatka caprese ze świeżymi
pomidorami i
mozzarellą
Składniki na 3 porcje:1 opakowanie
mozzarelli w kulce – 125 g2 dojrzałe
pomidoryświeże liście
bazyliioliwa z oliwek extra virginesólSposób przygotowania:
Mozzarellę odsączyć i pokroić w grube plastry. Położyć na nich na przemian plastry
pomidora (jak na zdjęciu). Udekorować świeżymi listkami
bazylii. Całość oprószyć
solą i
pieprzem oraz skropić
oliwą.Podawać ze świeżym
pieczywem.
