Wykonanie

Witam,mam dla Was propozycje bardzo smacznej sałatki z
tuńczykiem. Nie należy ona do najtańszych, ale warto wydać trochę więcej pieniędzy aby zachwycić swoją rodzinę i znajomych wykwintnym daniem.
Sałatka ta, idealnie nadaje się zarówno na zwykłe spotkania z bliskimi jak i na różnego rodzaju inne okazje, na przykład na zbliżający się Sylwester.Zapraszam do wypróbowania!Składniki (ilość dostosowana do salaterki o średnicy 25 cm i wysokości 7 cm):3 puszki
tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (puszka 185 g);1 puszka
kukurydzy;8 jaj;250 g
żółtego sera w kostce;około 6 łyżek
majonezu;1
cebula;
pieprz;
sól.


Przygotowanie składników:

-
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka pokroić w niedużą kostkę, a
żółtko rozkruszyć;-
Tuńczyka odsączyć z sosu, ale nie do końca, żeby nie był całkowicie suchy;

-
Kukurydzę odsączyć;-
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach;-
Cebule pokroić w niedużą kostkę (mniejszą niż
białka) i posolić.

Kolejność warstw:1.
Białko pokrojone w kostkę;2. Pokrojona
cebula;

3. Półtorej puszki
tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);4. Cienka warstwa
majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);5.
Kukurydza;6.
Starty ser żółty;7. Półtorej puszki
tuńczyka (rozłożyć równą warstwę i sowicie popieprzyć);8. Cienka warstwa
majonezu, ok. 3 łyżki (rozsmarować nożem);9. Pokruszone
żółtka (rozłożyć równą warstwę, można lekko docisnąć
żółtka, aby lepiej przyczepiły się do
majonezu).
Sałatka najlepiej smakuje, gdy postoi dobę w lodówce. Można ją również zacząć jeść już od razu po ułożeniu ostatniej warstwy. Istnieje jednak wtedy ryzyko, że
sałatka nie
doczeka następnego dnia. ;)SMACZNEGO!