Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Kinga Błaszczyk-WójcickaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)
Słonecznikowe placki - składniki:100 g
ziaren słonecznika100 g czarnych
oliwek (1 mały słoiczek)20 g
drożdży2 szkl.
mąki1/2 szkl. kwaśnej
śmietany1 łyżka
maku1/4 kostki
masłaSłonecznikowe placki - sposób przygotowania: W dużej misce rozpuść
drożdże w 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!)
wody. Dodaj 4 łyżki
mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. W międzyczasie odsyp 2 czubate łyżki
ziaren słonecznika, a resztę upraż na suchej patelni do złotego koloru.
Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do ostygnięcia. 1 łyżką
masła wysmaruj dużą blaszkę do pieczenia.
Oliwki pokrój wzdłuż na pół. Po 15 minutach zaczyn w misce powinien znacznie urosnąć. Dodaj do niego uprażone ziarna,
oliwki,
śmietanę (zostawiając 2 łyżki do posmarowania placków), 1 łyżeczkę
soli i resztę
mąki. Zagnieć elastyczne, nieklejące się do rąk ciasto. Pod koniec zagniatania, które powinno trwać nie mniej niż 5 minut, wgnieć w ciasto roztopione
masło, dolewając je stopniowo. Gotowe ciasto włóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Powinno dwukrotnie powiększyć objętość. Następnie pokrój ciasto nożem na 16 równych części (najwygodniej jest pokroić ciasto na 4 równe części i każdą z nich znowu na 4). Z każdej części ulep kulkę i spłaszcz ją dłonią tak, aby uzyskać placek o grubości 2 cm. Piekarnik nagrzej do 200°C. Ułóż placki na blaszce, każdy posmaruj kwaśną
śmietaną i posyp
ziarnami słonecznika i
makiem. Wstaw na środkowy poziom piekarnika na 20 minut. Upieczone powinny być złotego koloru.
Słonecznikowe placki podawaj na śniadanie z
ziołowym masłem i
twarożkiem. Wspaniale smakują z zupami i
sałatkami ze świeżych warzyw.Moc ziarenekcentymetrowej łodyżce pojawią się pierwsze dwa listki. Wtedy można ściąć
kiełki nożyczkami i dodawać do sałatek.
Słonecznikowe placki 100 g
ziaren słonecznika 100 g czarnych
oliwek (1 mały słoiczek) 20 g
drożdży 2 szkl.
mąki 1/2 szkl. kwaśnej
śmietany 1 łyżka
maku 1/4 kostki
masła W dużej misce rozpuśćPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu