Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
Dżem porzeczkowyAutor ilonar2301

Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)
Dżem porzeczkowy - składniki:- 2 kg
porzeczek czerwonych- 1 kg
cukru- 1 dżemix (niekoniecznie)
Dżem porzeczkowy - sposób przygotowania: Z 2 kg
owoców wyszło mi 5 słoików (250 ml)
dżemu i 4 słoiki (250 ml) soku.
Porzeczki płuczemy, odstawiamy, żeby odciekły z
wody, następnie przekładamy je do garnka, delikatnie przygniatamy dłonią i zasypujemy
cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc (ewentualnie kilka godzin). Następnie
porzeczki smażymy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli chcemy, możemy odlać sok, wtedy
dżem nie będzie zbyt rzadki. Następnie dosypujemy Dżemix, dokładnie mieszamy i gorący
dżem przekładamy do słoików od razu je zakręcając. Słoiki stawiamy do góry dnem, gdy przestygną odwracamy.Wywróż z jedzenia, co cię czeka w przyszłości

naszego przepisu na rogaliki, a zamiast nadzienia włóż do środka
ciasteczek zawinięte w ruloniki sentencje z wróżbami na przyszły rok. Składniki: (ok 50 sztuk) 200 g masła/margaryny 200 g
twarogu (może być mielony) 2 -2.5 szklanki
mąki 2 łyżki
cukru cukier puder do posypania Nadzienie:
dżemWięcej o
Dżem porzeczkowy