ßßß Cookit - przepis na Dżem porzeczkowy

Dżem porzeczkowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Dżem porzeczkowy
Autor ilonar2301
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
Dżem porzeczkowy - składniki:
- 2 kg porzeczek czerwonych
- 1 kg cukru
- 1 dżemix (niekoniecznie)
Dżem porzeczkowy - sposób przygotowania: Z 2 kg owoców wyszło mi 5 słoików (250 ml) dżemu i 4 słoiki (250 ml) soku.
Porzeczki płuczemy, odstawiamy, żeby odciekły z wody, następnie przekładamy je do garnka, delikatnie przygniatamy dłonią i zasypujemy cukrem. Garnek przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy na noc (ewentualnie kilka godzin). Następnie porzeczki smażymy na małym ogniu przez około 1 godzinę. Jeśli chcemy, możemy odlać sok, wtedy dżem nie będzie zbyt rzadki. Następnie dosypujemy Dżemix, dokładnie mieszamy i gorący dżem przekładamy do słoików od razu je zakręcając. Słoiki stawiamy do góry dnem, gdy przestygną odwracamy.
Wywróż z jedzenia, co cię czeka w przyszłości
naszego przepisu na rogaliki, a zamiast nadzienia włóż do środka ciasteczek zawinięte w ruloniki sentencje z wróżbami na przyszły rok. Składniki: (ok 50 sztuk) 200 g masła/margaryny 200 g twarogu (może być mielony) 2 -2.5 szklanki mąki 2 łyżki cukru cukier puder do posypania Nadzienie: dżem
Więcej o Dżem porzeczkowy
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19353921/dzem porzeczkowy/p