Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zjedz_mnie

Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)100 g tapioki1/4 filiżanki
cukru2 filiżanki
wody100 g
owoców longana (dałam więcej)1/2 filiżanki
syropu (z puszki z
owocami longana)1/8 filiżanki
kukurydzy konserwowej1/2 filiżanki
mleczka kokosowego1/2 łyżeczki
soliBudyń z tapioki i
owoców longana - sposób przygotowania: Podgrzać
mleczko kokosowe na średnim ogniu, dodać szczyptę
soli i wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Tapiokę namoczyć w wodzie, ok. 2 godzin, następnie opłukać na sicie. Do rondelka wlać 2 filiżanki
wody i zagotować. Dodać odcedzoną tapiokę, chwilę gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodać
syrop z
owoców. Chwilę gotować, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Dodać
cukier, wymieszać. Następnie dodać
owoce longana i
kukurydzę konserwową.
Budyń przelać do pucharków. Podawać z
mleczkiem kokosowym.Tapioka

Tapioka to
kasza wytwarzana ze
skrobi manioku. W postaci
mączki tapioka służy do zagęszczania
sosów. W postaci granulowanej, po namoczeniu w wodzie lub
mleku, stanowi bazę dla lekkich słodkich dań np. flanów, budyniów. Ważne: nie zawiera glutenu ani cholesterolu.
Budyń z tapioki i
owoców longana