ßßß Cookit - przepis na Budyń z tapioki i owoców longana

Budyń z tapioki i owoców longana

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor zjedz_mnie
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
100 g tapioki
1/4 filiżanki cukru
2 filiżanki wody
100 g owoców longana (dałam więcej)
1/2 filiżanki syropu (z puszki z owocami longana)
1/8 filiżanki kukurydzy konserwowej
1/2 filiżanki mleczka kokosowego
1/2 łyżeczki soli
Budyń z tapioki i owoców longana - sposób przygotowania: Podgrzać mleczko kokosowe na średnim ogniu, dodać szczyptę soli i wymieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić. Tapiokę namoczyć w wodzie, ok. 2 godzin, następnie opłukać na sicie. Do rondelka wlać 2 filiżanki wody i zagotować. Dodać odcedzoną tapiokę, chwilę gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodać syrop z owoców. Chwilę gotować, nie zapominając o ciągłym mieszaniu. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać owoce longana i kukurydzę konserwową. Budyń przelać do pucharków. Podawać z mleczkiem kokosowym.
Tapioka
Tapioka to kasza wytwarzana ze skrobi manioku. W postaci mączki tapioka służy do zagęszczania sosów. W postaci granulowanej, po namoczeniu w wodzie lub mleku, stanowi bazę dla lekkich słodkich dań np. flanów, budyniów. Ważne: nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Budyń z tapioki i owoców longana
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19019578/budyn z tapioki i owocow longana/p