Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1.5 kg udźca
indykasól2 łyżeczki
przyprawy do
indyka1 pojemnik kwaśnej
śmietany 22%1 średnio dojrzała
gruszka2 kwaśne
jabłkazioła prowansalskieUdziec indyczy w sosie
gruszkowym - sposób przygotowania: Umyty
udziec nacieramy
solą i
przyprawą do
indyka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wkładamy
mięso do brytfanny, wlewamy na dno około 1/2 cm
wody,
mięso polewamy 3 łyżkami
śmietany. Obok układamy obraną, pokrojoną w cząstki
gruszkę. Pieczemy 45 minut w 220°C, obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie obsypujemy
mięso ziołami prowansalskimi, obkładamy ćwiartkami obranych
jabłek i dopiekamy pod przykryciem jeszcze 15 minut. Po wystudzeniu przecieramy sos powstały podczas pieczenia razem z rozgotowaną
gruszką i dodajemy pozostałą
śmietanę rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z
indyka.
Udziec podajemy w całości na podgrzanym półmisku, polany ciepłym sosem, obłożony ćwiartkami upieczonych
jabłek, z
żurawiną lub
borówkami do
mięs.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu