ßßß
Fot. Jarosław MadejskiPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1.5 kg udźca indykasól2 łyżeczki przyprawy do indyka1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%1 średnio dojrzała gruszka2 kwaśne jabłkazioła prowansalskieUdziec indyczy w sosie gruszkowym - sposób przygotowania: Umyty udziec nacieramy solą i przyprawą do indyka i zostawiamy na noc w lodówce. Następnie wkładamy mięso do brytfanny, wlewamy na dno około 1/2 cm wody, mięso polewamy 3 łyżkami śmietany. Obok układamy obraną, pokrojoną w cząstki gruszkę. Pieczemy 45 minut w 220°C, obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze godzinę. Następnie obsypujemy mięso ziołami prowansalskimi, obkładamy ćwiartkami obranych jabłek i dopiekamy pod przykryciem jeszcze 15 minut. Po wystudzeniu przecieramy sos powstały podczas pieczenia razem z rozgotowaną gruszką i dodajemy pozostałą śmietanę rozmieszaną uprzednio z dwiema łyżkami sosu z indyka. Udziec podajemy w całości na podgrzanym półmisku, polany ciepłym sosem, obłożony ćwiartkami upieczonych jabłek, z żurawiną lub borówkami do mięs.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu