Wykonanie
Składniki (4 porcje):2 czerwone lub
żółte paprykioliwa z oliwekfarsz :100 g
sera feta lub150 g
serka śmietankowego2 ząbki
czosnkusól,
pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 C. Wymytą, przekrojoną i oczyszczoną
paprykę układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy
oliwą, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Kiedy skórka
papryki zbrązowieje, podpiecze się wyjmujemy
paprykę z piekarnika i przykrywamy ściereczką. Jak
papryka ostygnie, zdejmujemy skórkę.W misce kruszymy
ser feta i dodajemy do niego dowolny
serek śmietankowy o smaku naturalnym. Do tego dokładamy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól (ostrożnie bo
ser feta jest słony),
pieprz i mieszamy wszystko razem. Upieczone, obrane ze skórki
papryki układamy, dociskając, żeby wyrównać powierzchnię na folii aluminiowej. Następnie wykładamy przygotowany farsz
serowy, zawijamy ciasno w folię i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. Po wyjęciu z lodówki odwijamy folię, a powstała roladkę kroimy na kawałki grubości około 1 cm i wykładamy na talerz.UWAGA: Jeśli lubicie
ser kozi, z powodzeniem możecie zastąpić nim
ser feta.