ßßß
składniki (ok. 400 g):4 żółtka50 g cukru170 ml mleka60 g kremówki 36%20 g mąki ziemniaczanejW rondelku umieścić mleko, ziarna wanilii oraz kremówkę, dobrze wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 80 ° C. W tym samym czasie do drugiego rondelka wsypać cukier, dodać żółtka, połączyć dokładnie rózgą, a następnie mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Kiedy mieszanka mleczna osiągnie pożądaną temperaturę, przelać ją do rondla z masą jajeczną i mieszając rózgą, podgrzewać do osiągnięcia 85 ° C, aż całość zgęstnieje. Otrzymany krem wstawić do zamrażarki aby szybko ostygł. Gotowe.UWAGI:Wielu blogerów, którzy podają jak zrobić krem cukierniczy, pisze, aby jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Można i tak, ale czynność ta nie ma większego sensu, ponieważ, kiedy będziemy podgrzewać mieszankę jajeczną, wtłoczone mikserem pęcherzyki powietrza zaczną pękać i cała czynność pójdzie na marne. Dlatego żółtka i cukier wystarczy wymieszać rózgą.Druga informacja dotyczy temperatury mieszanki mlecznej. Autorzy cytujący przepisy podają, aby kremówkę oraz mleko doprowadzić do wrzenia. Jednak zabieg ten doprowadzi do utraty walorów organoleptycznych przyrządzanego kremu. Temperatura do której należy doprowadzić crème pâtissière wynosi 85 ° C, dlatego przed połączeniem obu mieszanek, mleczną należy doprowadzić do 80 °C.