ßßß
to nic innego jak dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju organizmu składników odżywczych w odpowiednich do jego potrzeb proporcjach. Aby cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i witalnością zaleca się prowadzenie trybu życia zgodnie z poniższymi zasadami:1. Spożywanie regularnych posiłków, 4-5 w ciągu dnia średnio co 3-4 godziny – co skutkuje uregulowaniem przemiany materii, dzięki czemu organizm o określonych porach jest nastawiony na trawienie pokarmu.2. Picie przynajmniej 1,5 litra dziennie niegazowanej wody, oraz spożywanie co najmniej 2,5 l/dzień wszystkich płynów (włączając w nie również spożyte zupy)3. Ograniczenie do minimum spożycia soli oraz glutaminianu sodu . Sól oraz glutaminian sodu czyli kolejna pochodna sodowa zatrzymują wodę w organizmie ponadto te związki są odpowiedzialne w największym stopniu za podwyższanie ciśnienia krwi co przy nieodpowiednim odżywianiu może szybko doprowadzić do nadciśnienia.3a. Ograniczenie do minimum spożycia cukru, białej mąki oraz aspartanu . Biała mąka podczas obróbki ziarna traci wszystko co w nim najwartościowsze stąd sama stanowi jedynie źródło kalorii i wysokiego indeksu glikemicznego. Cukier podobnie jak mąka to produkt rafinowany stąd pozbawiony jest substancji biologicznie czynnych składników mineralnych, witamin . Cukier spożywczy to czysta sacharoza którą cechuje wysoki indeks glikemiczny oraz duża zawartość kalorii, co przy dużym spożyciu powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej oraz skoki insuliny co w następstwie prowadzi do cukrzycy.4. Unikanie częstszego niż 1 raz w tygodniu spożycia jedzenia typu fast food przyrządzonego w warunkach innych niż domowe. Sporządzając dania typu fast food w warunkach domowych mamy pod kontrolą ilość dodanej soli, cukru a naszej produkcji dania pozbawione są chemicznych dodatków i konserwantów gdyż sami dokonujemy wyboru z czego je sporządzamy. Dania w typowych barach fast foodowych bogate są w przetworzone produkty i półprodukty oraz konserwanty tak by zmniejszyć koszty ich wyprodukowania.5. Ograniczenie spożycia żywności przetworzonej – ubogiej w składniki odżywcze i witaminy.6. Ograniczenie spożycia słodyczy (za wyjątkiem gorzkiej czekolady i miodu). Słodycze często zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, który tak naprawdę składa się z fruktozy- cukru prostego w największym stopniu odpowiedzialnego za odkładanie się tkanki tłuszczowej.7. Spożywanie urozmaiconych posiłków w skład których wchodzą produkty ze wszystkich 12 grup żywności z naciskiem na świeże warzywa, ryby oraz pełnoziarniste produkty zbożowe.8. Dbałość o równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej, czyli zrównoważenie spożycia produktów zakwaszających organizm oraz zasadotwórczych.9. Spożywanie posiłków powoli, dokładnie gryząc każdy kęs, ponadto bez pośpiechu, w bezstresowych warunkach oraz bez porannej gazety między każdym kęsem oraz telewizora- czynności te sprawiają że spożywamy dwa razy większe ilości jedzenia.10. Ograniczenie spożycia mocnej kawy w nadmiernych ilościach oraz alkoholu. Dozwolone jest picie 2 filiżanek słabej kawy oraz lampka czerwonego wina- bogatego w polifenole- bardzo silne przeciwutleniacze.11. Spożywanie produktów o względnie niskim indeksie glikemicznym – co zapobiegnie rozwojowi cukrzycy.12. Ograniczenie spożycia cholesterolu (złego LDL) lub zrównoważenie jego spożycia produktami bogatymi w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) podnoszące zawartość dobrego cholesterolu HDL zwalczającego LDL-mające udowodnione działanie przeciw miażdżycowe.13. Co najmniej 3 razy w tygodniu po średnio 45 minut zalecane jest uprawianie sportu: nordik walking, bieganie, pływanie, jazda na rowerze, aerobik itp. sporty zwłaszcza na świeżym powietrzu wpływają na dotlenianie mózgu.14. Spożywanie produktów nieprzetworzonych lub przetworzonych minimalnie – najbardziej bogatych w składniki mineralne, witaminy, błonnik oraz NNKT.15. Dobrze przemyślne zakupy suplementów diety – cżęsto gorzej przyswajalnych w postaci kapsułek niż z diety, a droższych!