Wykonanie

Do przygotowania orzeżwiającej mrożonej
herbaty z
mandarynką i
imbirem potrzebne będą:500 ml naparu z zielonej
herbaty np. sencha1
mandarynka4 plasterki świeżego
imbiru8-10 kostek
lodukilka listków
mięty lub
melisy1 łyżka
mioduPodane proporcje wystarczą do przygotowania
napoju dla 2 osób2 łyżeczki
herbaty zielonej np. sencha wkładamy do zaparzacza i zalewamy gorącą
wodą (w temp. 80 St. C).
Herbatę parzymy około 5 minut. Gdy napar będzie letni słodzimy go 1 łyżką
miodu i odstawiamy do calkowitego wystygnięcia.Do szklanek porcjujemy
lód oraz pokrojoną w cienkie plastry
mandarynkę. Całość zalewamy wystudzoną
herbatą.
Imbir obieramy, kroimy w cienkie plastry, następnie każdy plaster w cienkie słupki i dodajemy do mrożonej
herbaty.
Napój obficie dekorujemy
miętą lub
melisąI gotowe!Świetna propozycja chłodzącego
napoju na upalne dni. Polecam.
