Wykonanie

Bardzo bolesna prawda jest taka, że wszystko co dobre jest zakazane, niemoralne albo..tuczy :-) . W tej sytuacji, każdy skowronek czyni w
sercu wiosnę i dziś właśnie chcę Wam pokazać takiego.. ptaszka ;-) .Ornitolożką nie jestem, ale zapewniam, że cechy osobnicze istotnie odróżniają go od typowych przedstawicieli gatunku, a przy okazji potwierdzają uznaną prawdę, że nie (tylko) rozmiar ma znaczenie. ;-)Żarty żartami, a tymczasem...tytułowe naleśniczki powstały z mąk: gryczanej i owsianej, w proporcji 1:1. Obydwie mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 25 (dla porównania, IG
mąki pszennej wynosi 60). A czym jest ów indeks? Niewtajemniczonym należy się parę słów wyjaśnienia..Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości
cukru w produkcie węglowodanowym.Wartość IG określa wzrost glukozy we
krwi, po spożyciu danego produktu. Mając taką wiedzę, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG, a tym samym ograniczać poziom glukozy we
krwi, co w efekcie pozwala utrzymać lub przywrócić prawidłową wagę. Indeks glikemiczny dotyczy wyłącznie węglowodanów, ponieważ tłuszcze i
białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu
cukru we
krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę jego poziomu u osób chorych na cukrzycę, ale jest także zalecane osobom zdrowym, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny, a jak wiadomo, jej w ysoki poziom sprzyja tyciu i przybieraniu na wadze. Jeżeli zatem dbacie o linię – wybierajcie produkty/potrawy o niskim IG! Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60.Moje naleśniczki spełniają to kryterium, a do tego są po prostu niebywale smaczne. :-) Zachęcam do wypróbowania!

Składniki na 12-16 sztuk ( w zależności od rozmiaru patelni, na której będziemy smażyć):1 szklanka
mąki gryczanej1 szklanka
mąki owsianej2
jajawoda lub
mleko sojowe ( w ilości "na oko", zapewniającej ciastu konsystencję nieco gęściejszą niż w przypadku klasycznych naleśników pszennych)2/3 szklanki
wody mineralnej gazowanejszczypta
soli morskiejWykonanie:W misce roztrzepujemy
jajko, wsypujemy
mąkę i mieszamy z
wodą lub
mlekiem sojowym. Następnie dodajemy szczyptę
soli i
wodę mineralną gazowaną. Konsystencja ciasta powinna być odrobinę bardziej gęsta niż ciasto na zwykłe pszenne naleśniki.Gotowe ciasto odstawiamy na 60 minut.Smażymy jak zwykłe naleśniki, bez tłuszczu lub na
oleju kokosowym.Naleśniki serwujemy z godnie z własnymi upodobaniami, na słodko lub na słono.