Wykonanie

Dawno przestało być tajemnicą, że jako patentowany leniwiec uwielbiam nieskomplikowane receptury. Na szczęście, „proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”. Ot, choćby tak, jak przepis na tę dzisiejszą szarlotkę. Soczyste
jabłkowe nadzienie + przyjemnie chrupiący wierzch – jest smacznie oraz mało absorbująco czyli.. sytuacja idealna.źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:1,5-2 kg
winnych jabłek1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki
cukru1,5 szklanki
kaszy mannej170g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniamielony
cynamon do posypywania
jabłekWykonanie:Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką.
Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy
masłem. Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3
masła. Na to wykładamy połowę
owoców, które posypujemy
cynamonem. Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3
masła oraz kładziemy pozostałe
jabłka, które oprószamy
cynamonem. Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami
masła. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.Życzę Wam Smacznego! :-)