ßßß
Dawno przestało być tajemnicą, że jako patentowany leniwiec uwielbiam nieskomplikowane receptury. Na szczęście, „proste” często bywa równoznaczne z „doskonałe” lub przynajmniej „pyszne”. Ot, choćby tak, jak przepis na tę dzisiejszą szarlotkę. Soczyste jabłkowe nadzienie + przyjemnie chrupiący wierzch – jest smacznie oraz mało absorbująco czyli.. sytuacja idealna.źródło: domowy brulion z przepisamiSkładniki na tortownicę o śr. 22-23 cm:1,5-2 kg winnych jabłek1,5 szklanki mąki pszennej1,5 szklanki cukru1,5 szklanki kaszy mannej170g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniamielony cynamon do posypywania jabłekWykonanie:Wszystkie suche składniki wkładamy do miski i mieszamy ze sobą łyżką. Jabłka obieramy z skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Formę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy 1/3 suchych składników, na które ścieramy na tarce 1/3 masła. Na to wykładamy połowę owoców, które posypujemy cynamonem. Następnie sypiemy znów 1/3 suchych składników, ścieramy na nie 1/3 masła oraz kładziemy pozostałe jabłka, które oprószamy cynamonem. Ostatnią warstwę stanowi reszta suchych składników, obłożona wiórkami masła. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C.Życzę Wam Smacznego! :-)