Wykonanie


W ubiegłym tygodniu kupiłam sobie miękkie, silikonowe foremki do
lodów na patyku. Jak to zwykle, w sytuacji wejścia w posiadanie nowego gadżetu kuchennego, nie mogłam doczekać się dnia premiery. Powrót mojego syna z wakacji był świetnym pretekstem, by przeprowadzić test. Muszę przyznać, że foremki zdały go śpiewająco, a
lody, które w nich powstały, zachwyciły mnie orzeźwiającym smakiem. Cudownie koiły i przynosiły ulgę w najbardziej upalnym dniu tego lata, co z kolei, jest świetną rekomendacją dla przepisu. Rzadko spotyka się
lody, które mają aż taką moc...

Owocowo-
Waniliowe Lody na PatykuŹródło: BistromamaSkładniki:
Lody waniliowe:400g
mleka skondensowanego niesłodzonego200g
śmietanki kremówki 30 lub 36%
cukier puder, w ilości gwarantującej preferowany poziom
słodyczy1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiLody owocowe - w tym przypadku
truskawkowe:300g świeżych
truskawekfruktoza,
cukier lub inne słodzidło, w ilości zapewniającej preferowany poziom słodkości


Wykonanie:
Lody waniliowe:W jednym naczyniu ubijamy mikserem
mleko skondensowane, a w drugim
śmietankę kremówkę, pod koniec dodając
cukier puder i ekstrakt z
wanilii. Następnie, łączymy ze sobą zawartość obydwu naczyń, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Lody truskawkowe:
Truskawki wraz ze słodzidłem umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy.Finał:Foremki do połowy wypełniamy masą
waniliową. Wstawiamy na kwadrans do zamrażalnika i wykładamy na nią masę
truskawkową, a na końcu umieszczamy patyczek. Całość wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika.

Życzę Wam Smacznego! :-)