Wykonanie
Lody truskawkowe na patyku na pewno świetnie sprawdzą się w upalne dni. W dodatku dzieci je uwiebiają. Przygotowuje się je bardzo szybko (nie licząc czasu mrożenia). Użyłam specjalnych plastikowych foremek, ale można je zamrozić w jednorazowych kubeczkach, wtykając w środek patyczek.Składniki na 12 mrożonych lizaków:1/2 kg
truskawek, odszypułkowanych1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2-3 łyżki
cukru pudru (lub więcej, w zależności od naturanej
słodyczy owoców)100 g
jogurtu greckiegoTruskawki zmiksować z
cukrem oraz ekstraktem. Dodać
jogurt i dokładnie wymieszać. Napełnić masą plastikowe kubeczki. Powtykać patyczki i włożyć do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Przed wyjęciem lizaków z foremek pozostawić je 5 minut w temperaturze pokojowej.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: