Wykonanie
Taki oto przepis wpadł mi ostatnio w ręce podczas buszowania w segregatorze w poszukiwaniu sposobu na wykorzystanie pozostałych
białek. W oryginale znajdują się całe
jajka, lecz ze względu na sporą ilość
białek,
żółtka sobie odpuściłam. :) Jeśli macie w domu jakieś niezużyte
białka, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Składniki:6
białek1 szklanka
mąki1 szklanka
cukru2 łyżki
miodu1/2 litra
śmietany kremowej 36%2 opakowania
cukru waniliowegoWykonanie:
Białka miksuję z
cukrem pudrem na sztywną pianę. Stopniowo dosypuję
mąkę, a na końcu wlewam
miód. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam po łyżce ciasta,

wypukłą stroną formując krążki. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasta, aż się ładnie zrumienią.

Gorące zdejmuję z blachy i szybko zwijam w rulon, gdyż w miarę stygnięcia twardnieją i się kruszą.
Śmietanę ubijam na sztywno dosypując
cukier waniliowy. Masę przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam rożki masą. Odstawiam by trochę zmiękły.