ßßß Cookit - przepis na Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach.

Torcik truskawkowy z bitą śmietaną i czekoladą na biszkoptach.

nazwa

Wykonanie

Wiem, wiem, pewnie już macie dosyć torcików, ale co ja poradzę na to, że mi się to najszybciej robi i najszybciej znika? ;)
Potrzebne składniki:
duża śmietana 12%,
duża śmietana 30%,
paczka biszkoptów,
czekolada mleczna,
3 galaretki truskawkowe,
fix do śmietan
Sposób wykonania:
W 2 szklankach wody rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe. Zostawiamy do prawie całkowitego stężenia.
Dodajemy dużą śmietanę 12 %.
Galaretkę ze śmietaną mieszamy.
W tortownicy układamy biszkopty.
Zalewamy tak, aby zanurzyły się delikatnie biszkopty. Zostawiamy do stężenia. W ten sposób nasze biszkopty będą na dole, a nie pod górną warstwą ;)
Dolewamy resztę śmietanowo-truskawkowej masy.
W 2 szklankach wody przygotowujemy 1 galaretkę truskakową. Gdy prawie zgęstnie wylewamy na warstwę śmietanową.
Wlewamy dużą śmietanę 30% do naczynia.
Dodajemy fix do śmietan.
Ubijamy na sztywno.
Gdy galaretka nam stężeje wykładamy śmietanę.
Posypujemy startą na tarce czekoladą. Wkładamy do lodówki.
Czekamy ok. 2 h.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2013/06/torcik-truskawkowy-z-bita-smietana-i.html