ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne Rafaello- deserowe niebo!

Dietetyczne Rafaello- deserowe niebo!

nazwa

Wykonanie

Kupiłam kilogram mąki kokosowej i od razu wiedziałam, co z niego wyczaruję, inspirując się poniekąd robioną wcześniej partaszką . Od dawna chodził mi po głowie deser, który w smaku byłby identyczny jak znane i uwielbiane chyba przez wszystkich kuleczki Rafaello . Cóż mogę powiedzieć? Udało się. Udało w stu procentach. Takie deserowe śniadania mogłyby nigdy się nie kończyć.
Co ważne, deser ten jest bardzo zdrowy - pozbawiony glutenu, a praktycznie także cukru. O niskim IG, a reasumując - odpowiedni nawet dla osób będących na diecie.
/1 duża porcja; 4 małe/
- 40g mąki kokosowej
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego (350ml)
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżka kremu kokosowo-ciasteczkowego*
- szczypta soli
Mąkę mieszamy z jajkiem i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka
zagotowujemy wraz z syropem z agawy i solą, a następnie dodajemy do niego rozdrobnioną mąkę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, aby pozbawić pudding grudek. Pod koniec gotowania dodajemy krem kokosowo-ciasteczkowy i zdejmujemy garnuszek z gazu. Podajemy na ciepło lub zimno.
*opcjonalnie: można zastąpić wiórkami kokosowymi i rozkruszonym ciastkiem zbożowym albo łyżką migdałów
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/12/507-thursday-deserowe-niebo-dietetyczne.html