Wykonanie
Kupiłam kilogram
mąki kokosowej i od razu wiedziałam, co z niego wyczaruję, inspirując się poniekąd robioną wcześniej partaszką . Od dawna chodził mi po głowie deser, który w smaku byłby identyczny jak znane i uwielbiane chyba przez wszystkich kuleczki Rafaello . Cóż
mogę powiedzieć? Udało się. Udało w stu procentach. Takie deserowe śniadania mogłyby nigdy się nie kończyć.Co ważne, deser ten jest bardzo zdrowy - pozbawiony glutenu, a praktycznie także
cukru. O niskim IG, a reasumując - odpowiedni nawet dla osób będących na diecie.
/1 duża porcja; 4 małe/- 40g
mąki kokosowej- 1
jajko- 1 i 1/2 szklanki
mleka migdałowego (350ml)- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1 łyżka kremu
kokosowo-
ciasteczkowego*- szczypta
soliMąkę mieszamy z
jajkiem i 1/2 szklanki
mleka. Resztę
mlekazagotowujemy wraz z
syropem z agawy i
solą, a następnie dodajemy do niego rozdrobnioną
mąkę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, aby pozbawić
pudding grudek. Pod koniec gotowania dodajemy krem
kokosowo-
ciasteczkowy i zdejmujemy garnuszek z gazu. Podajemy na ciepło lub zimno.*opcjonalnie: można zastąpić wiórkami kokosowymi i rozkruszonym
ciastkiem zbożowym albo łyżką
migdałów