ßßß

Kupiłam kilogram mąki kokosowej i od razu wiedziałam, co z niego wyczaruję, inspirując się poniekąd robioną wcześniej partaszką . Od dawna chodził mi po głowie deser, który w smaku byłby identyczny jak znane i uwielbiane chyba przez wszystkich kuleczki Rafaello . Cóż mogę powiedzieć? Udało się. Udało w stu procentach. Takie deserowe śniadania mogłyby nigdy się nie kończyć.Co ważne, deser ten jest bardzo zdrowy - pozbawiony glutenu, a praktycznie także cukru. O niskim IG, a reasumując - odpowiedni nawet dla osób będących na diecie.
/1 duża porcja; 4 małe/- 40g mąki kokosowej- 1 jajko- 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego (350ml)- 1 łyżeczka syropu z agawy- 1 łyżka kremu kokosowo-ciasteczkowego*- szczypta soliMąkę mieszamy z jajkiem i 1/2 szklanki mleka. Resztę mlekazagotowujemy wraz z syropem z agawy i solą, a następnie dodajemy do niego rozdrobnioną mąkę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając, aby pozbawić pudding grudek. Pod koniec gotowania dodajemy krem kokosowo-ciasteczkowy i zdejmujemy garnuszek z gazu. Podajemy na ciepło lub zimno.*opcjonalnie: można zastąpić wiórkami kokosowymi i rozkruszonym ciastkiem zbożowym albo łyżką migdałów