ßßß
Owsiankomanna - jedno z moich ulubionych śniadań. Spokojnie nazwałabym je comfort food - smaczne, słodkie, sycące. Pasujące do chyba wszystkich słodkich dodatków - począwszy od owoców, przez rozmaite orzechy, konfitury i syropy, do poczciwego nabiału czy zwykłego cynamonu./1 porcja/- 35g płatków owsianych*- 15g kaszy manny
- 1 szklanka mleka (250ml)- 1 łyżeczka miodu/cukru trzcinowego- odrobina soliW garnku zagotowujemy mleko. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy je do miękkości (żeby oszczędzić czas, możemy je zalać wieczorem wodą i w tej postaci dodać do mleka), mieszając co jakiś czas. Następnie wsypujemy kaszę manną, jednocześnie mieszając tak, aby uniknąć powstania grudek. Dodajemy odrobinę soli i syrop z agawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na średnim ogniu do momentu zgęstnienia, mieszając co jakiś czas tak, aby płatki i kasza nie przywarły do dna.*przygotowanie z płatkami owsianymi błyskawicznymi : płatki owsiane mieszamy z kaszą manną. W garnuszku zagotowujemy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypujemy kaszę, płatki, nieprzerwanie mieszając. Dodajemy odrobinę soli i syrop z agawy. Gotujemy na średnim ogniu kilka minut do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając tak, aby płatki i kasza nie przywarły do dna.Gotowe danie przelewamy do miseczki i podajemy z dowolnymi dodatkami: na zdjęciu jabłko i syrop klonowy.