Wykonanie
Owsiankomanna - jedno z moich ulubionych śniadań. Spokojnie nazwałabym je comfort food - smaczne, słodkie, sycące. Pasujące do chyba wszystkich słodkich dodatków - począwszy od
owoców, przez rozmaite
orzechy,
konfitury i
syropy, do poczciwego
nabiału czy zwykłego
cynamonu./1 porcja/- 35g
płatków owsianych*- 15g
kaszy manny- 1 szklanka
mleka (250ml)- 1 łyżeczka miodu/cukru trzcinowego- odrobina
soliW garnku zagotowujemy
mleko. Wsypujemy
płatki owsiane i gotujemy je do miękkości (żeby oszczędzić czas, możemy je zalać wieczorem
wodą i w tej postaci dodać do
mleka), mieszając co jakiś czas. Następnie wsypujemy
kaszę manną, jednocześnie mieszając tak, aby uniknąć powstania grudek. Dodajemy odrobinę
soli i
syrop z agawy. Gotujemy jeszcze kilka minut na średnim ogniu do momentu zgęstnienia, mieszając co jakiś czas tak, aby
płatki i
kasza nie przywarły do dna.*przygotowanie z
płatkami owsianymi błyskawicznymi :
płatki owsiane mieszamy z
kaszą manną. W garnuszku zagotowujemy
mleko. Kiedy
mleko zacznie się gotować, wsypujemy
kaszę,
płatki, nieprzerwanie mieszając. Dodajemy odrobinę
soli i
syrop z agawy. Gotujemy na średnim ogniu kilka minut do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając tak, aby
płatki i
kasza nie przywarły do dna.Gotowe danie przelewamy do miseczki i podajemy z dowolnymi dodatkami: na zdjęciu
jabłko i
syrop klonowy.