Wykonanie

Składniki :
Beza:8
białek2 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
białego octu winnego3 płaskie łyżeczki
kakaoKrem:250 g
sera mascarpone300 ml
śmietany kremówki 30%3 łyżki stołowe
cukru pudruKarmel domowy:3 łyżki
cukru¼ szklanki zimnej
wody2 łyżki
śmietany kremówki 30%2 pełne łyżki
masłaDodatkowo do dekoracji:30 g
orzechów włoskichSposób przygotowania:Krem:
Mascarpone przełożyć do miseczki i wraz z płynną
śmietanę kremówkę oraz
cukrem pudrem. Następnie ubić krem za pomocą miksera, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania
bezy.Karmel:Do rondla wsypać
cukier i podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania brązowego koloru i płynnej konsystencji. Następnie dodać
wodę (może skwierczeć i pryskać) stale mieszając, aż krystaliczne ciało stałe będzie znów płynne. Dodać
śmietanę i mieszać na wolnym ogniu przez 4 minuty.Na koniec dodać
masło i podgrzewać, aż do rozpuszczenia, zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Beza:
Białka bardzo dokładnie oddzielić od
żółtek. Następnie ubić
białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Powoli i stopniowo dodawać po jednej łyżce
cukru stale mieszając.
Cukier powinien być dodawany w jednakowych ilościach i odstępach czasowych ponieważ w przeciwnym razie
beza może się nie udać. Po ostatniej dodanej porcji
cukru całość mieszać jeszcze przez 3 minuty. Kiedy piana będzie już sztywna i gęsta dodać
mąkę ziemniaczaną oraz
ocet i ubijać jeszcze przez chwilę.Piekarnik nagrzać do 120°C. Na papierze do pieczenia narysować dwa
okręgi o średnicy nieco mniejszej niż forma, w której będzie umieszczony tort
bezowy. U mnie było to około 20 cm. Następnie na
okręgi nakładać masę
bezową za pomocą łyżki. Jeden z krążków będzie stanowił spód
bezy natomiast drugi jej wierzch. Dlatego można na drugim krążku wykonać finezyjne kształty za pomocą łyżki bądź
łopatki. Tej czynności nie należy jednak wykonywać zbyt długo, lecz sprawnie za pomocą kilku pewnych ruchów.Krążki
bezowe piec jednocześnie około 20 minut w temperaturze 120°C bez termoobiegu. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć
bezę jeszcze przez około 3 godziny.Po upieczeniu
bezę należy pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na minimum godzinę. Następnie wyjąć z piekarnika i delikatnie oderwać od papieru. Do tortownicy bądź formy przełożyć spodni krążek
bezy, następnie nałożyć cały krem, polać większą ilością karmelu i przykryć drugim krążkiem.
Orzechy włoskie w całości wymieszać z resztą karmelu, po czym polać wierzch
bezy.