Wykonanie

Składniki :Masa serowa:1 kg
sera zmielonego do sernika najlepiej tłustego450 g
serka mascarpone5
jajek oraz 2
żółtka (2
białka do
bezy)32 g
cukru wanilinowego3/4 szklanki
cukru2 pełne łyżki
mąki ziemniaczanejBeza:2
białka120 g
cukru białego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:garść posiekanych
pistacji do dekoracji
bezy240 g
konfitury morelowej lub brzoskwiniowejSposób przygotowania:Masa serowa:Do miski włożyć
zmielony ser twarogowy,
serek mascarpone,
mąkę ziemniaczaną,
cukier i
cukier wanilinowy . Następnie miksować całość przez 2 minuty. Wbijać po jednym
jajku, miksując na wolnych obrotach około 15-20 sekund po każdym dodanym
jajku; dodać
żółtka, miksować jeszcze przez chwilę.Tortownicę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć 2 warstwy
herbatników kakaowych. Masę
serową przełożyć na spód z
herbatników. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120-130 stopni i piec sernik jeszcze przez 60 minut.Wyjąć sernik z piekarnika, nałożyć
konfiturę morelową i ponownie wstawić na 15 minut; w tym czasie przygotować
bezę.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać porcjami
cukier (powinny być jednakowe objętościowo) mieszając po około 15 sekund po każdej dodanej ilości. Nie ma możliwości przebicia piany, ponieważ dodatek
cukru naturalnie utrwala pianę. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Całość miksować jeszcze przez 5 minut. Na minutę przed końcem miksowania dodać
mąkę ziemniaczaną.Wyjąć sernik z piekarnika, nałożyć
bezę, posypać posiekanymi
pistacjami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 30 minut (bez włączonego termoobiegu). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć
bezę jeszcze przez kolejne 30 minut. Uchylić drzwiczki piekarnika, pozostawić w nim sernik, aż do całkowitego przestygnięcia. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.