ßßß
Czego potrzebujesz?- ok. 350 g. mąki: pół na pół gryczanej i ryżowej- mąka kukurydziana do podsypywania- 1/3 szklanki mleka sojowego- 2 jajka- 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła- szklanka brązowego cukru- 3/4 opakowania przyprawy do piekarnia (u mnie taka najbardziej naturalna, gdzie w składzie są tylko przyprawy, bez mąki i wzmacniaczy)- 1 łyżeczka cynamonu- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- białko jajka do smarowania pierniczków
Mąkę wymieszać z przyprawami, cukrem, sodą i jajkami. Masło roztopić, ostudzić i dodać do masy.Mleko sojowe lekko podgrzać i wlewać do reszty składników, mieszając. Ciasto nie powinno się lepić. Jeżeli będzie się lepiło, dosypać mąki (gryczanej, ryżowej, kukurydzianej.)Matę/stolnicę wysypać mąką kukurydzianą i wyłożyć na nią część ciasta. Polecam z góry ciasto też obsypać mąką, bo gwarantuję, że będzie przyklejało się do wałka. Rozwałkować ciasto na grubość ok. centymetra (pierniczki ładnie urosną i wg mnie smakują lepiej jak są troszkę grubsze) i wykrajać pierniczki. Przekładać na papier do pieczenia, posmarować z góry roztrzepanym białkiem jajka i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 10-12 minut.Prawdopodobnie będę je ozdabiała, ale bez dodatków smakują świetnie!