Wykonanie
Nasiona chia to tzw. superfood, więc należą do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona chia produkuje
szałwia hiszpańska. Te małe nasionka potrafią zwiększyć swoją objętość nawet 10-krotnie, bo charakteryzują się dużą chłonnością, przy czym nie zmieniają smaku potraw, bo chłoną ten smak od nośnika. Są bogate w kwasy omega-3, wapń i żelazo (zawierają go więcej niż
szpinak). Dzięki zawartości pełnowartościowego
białka zapobiegają nowotworom, obniżają ciśnienie
krwi, regulują trawienie błonnika i kojąco działają na nerwy. Nie powinno zjadać się więcej nasionek chia niż 3 łyżeczki dziennie.
szklanka
mleka2 łyżki nasionek chiałyżeczka
ksylitolu2 łyżki ulubionej
konfituryNasionka chia z
ksylitolem zalać
mlekiem i wymieszać, włożyć do lodówki na 15 minut.Wyjąć, rozmieszać dokładnie np. trzepaczką, aby nie było grudek - nie można pominąć tego etapu.Włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.Rano nałożyć na dno szklanek ulubioną
konfiturę, a na wierzch przełożyć napęczniały nasionka chia.