ßßß Cookit - przepis na Gorąca biała czekolada z porzeczkami

Gorąca biała czekolada z porzeczkami

nazwa

Wykonanie

Gorąca czekolada to idealna propozycja na chłodne, zimowe wieczory. Taki napój nie tylko rozgrzewa, lecz także poprawia humor w trakcie ciemnych, deszczowych lub śnieżnych dni. Biała czekolada w gorącym wydaniu w połączeniu z porzeczkami to świetny wybór dla osób, które kochają słodkie desery przełamane kontrastującym, kwaśnym smakiem.
Połączenie białej czekolady z owocami pojawia się zarówno w przypadku ciast, jak i lodów czy innych słodyczy. Podobnie jest także, jeśli chodzi o napoje. Gorąca biała czekolada z porzeczkami to ciekawa propozycja dla osób, które szukają niestandardowych smaków na sezon zimowy.
Jak przygotować gorącą białą czekoladę z porzeczkami?
Czekolada do picia to idealny zamiennik klasycznych deserów. Przygotowanie takiego napoju jest niezwykle proste, a smak – niepowtarzalny. Przepis dotyczy jednej porcji gorącej czekolady, którą warto umieścić w nieco większym kubku.
Jeśli chcesz przygotować białą czekoladę z owocami, musisz zaopatrzyć się w dżem porzeczkowy. W sklepach znaleźć można warianty czarne i czerwone, które nieco różnią się smakiem. Wybór zależy wyłącznie od Twoich preferencji. Pamiętaj, że gorąca biała czekolada z dodatkiem czerwonych porzeczek będzie bardziej kwaśna niż ta, którą wzbogacisz czarnymi owocami.
Składniki:
1/2 tabliczki białej czekolady E. Wedel,
250 ml mleka,
30 g konfitury porzeczkowej.
Sposób przygotowania:
Nalej mleka do garnka i dodaj czekoladę. Mieszaj aż do momentu rozpuszczenia. Na dnie kubka umieść konfiturę porzeczkową i zalej ją przygotowaną mieszanką. Na koniec możesz opcjonalnie ozdobić wierzch napoju z użyciem swoich ulubionych składników.
Jeśli na co dzień nie pijesz mleka, dobrym pomysłem jest zdecydowanie się na wariant bez laktozy. Biała czekolada połączy się także z napojami roślinnymi, dlatego możesz modyfikować przepis w zależności od własnych preferencji.
Jak udekorować gorącą białą czekoladę?
Gorąca biała czekolada może zostać udekorowana w dowolny sposób. Na wierzchu napoju warto umieścić bitą śmietanę lub syrop porzeczkowy. Dobrym pomysłem jest także starcie kilku kostek białej czekolady i posypanie nimi górnej warstwy deseru. Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, możesz udekorować nimi uprzednio przygotowaną bitą śmietanę. W sezonie świątecznym dobrze sprawdzi się także cynamon i inne przyprawy korzenne. Takie dodatki przełamią słodki smak białej czekolady, sprawiając, że będzie ona jeszcze bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.
Jeśli w sezonie letnim masz dostęp do świeżych owoców, dobrym rozwiązaniem okazuje się samodzielne przygotowanie konfitury z myślą o gorącej czekoladzie. Warto zadbać o to, by była ona odpowiednio kwaśna i przełamywała słodki smak napoju. Taki dżem stworzony latem będzie nieocenionym dodatkiem zimą, kiedy najdzie Cię ochota na przygotowanie aromatycznego deseru w płynnej formie.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/jak-zrobic-pierniczki-na-choinke/
Źródło:http://www.niezlababka.pl/goraca-biala-czekolada-z-porzeczkami