Wykonanie
Konfitura malinowa własnej roboty to chyba najlepsze co może być. Robiłam ją już 3 raz (licząc od wakacji) i na pewno nie
wrócę do sklepu po słoiczek tzw. "
konfitury". No właśnie, bo często bywa ze
konfitura "malinowa" koło
malin nie leżała i ma w sobie więcej
cukru i dodatków chemicznych niż samych
owoców. W końcu każdy lubi wiedzieć co je...
Konfitura jest dosyć szybka w przygotowywaniu i jej wykonanie nie jest ani trochę skomplikowane, a smakuje 100
razy lepiej niż kupna. Ja bardzo lubię dołożyć sobie łyżeczkę lub dwie do
jogurtu(również własnej roboty) na podwieczorek-idealne połączenie:)Zamiast
malin można zrobić z
żurawiny,
porzeczki, lub innych
owoców. Jak kto lubi:)Polecam bardzo mocno!Składniki:-2kg mrożonych
malin-2 żelfixy Dr.Oetkera 3:1-700g
ksylitolu-słoiczki do
konfituryMaliny(robię z mrożonych) wymieszać dokładnie w garnku z żelfixem. Doprowadzić w garnku do wrzenia ciągle mieszając. Następnie dodać
ksylitol i ponownie zagotować. Gotować ok.2 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć garnek z ognia i mieszać
konfiturę do zaniku piany. Gorącą
konfiturę nałożyć do przygotowanych słoiczków, zakręcić i ułożyć na min. 5 minut dnem do góry.1.
2.
3.
4.
5.
6.
Smacznego!:)