Wykonanie
Bardzo smaczna drożdżowa babka z dodatkiem
brzoskwiń i
płatków migdałowych.

Składniki50 dkg
mąki15 dkg
cukru5 dkg
drożdży1/2 szklanki
mleka4
jajka1/2 łyżeczki
soli1/2 buteleczki
aromatu cytrynowego18 dkg
masłapuszka
brzoskwińgarść
płatków migdałowychSposób przygotowaniaDo miski przesiać
mąkę, zrobić małe wgłębienie,
drożdże rozpuścić w letnim
mleku z łyżką
cukru wlać w dołeczek, oprószyć
mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodać kolejno
jajka,
sól, aromat. Gotową masę dodać do
mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku, przekroić na ćwiartki.Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie
masłem posypać
płatkami migdałowymi,
brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec 35 minut w temp. 180 *C. Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut. Przełożyć na talerz, polać
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.


