ßßß
Składniki50 dkg mąki15 dkg cukru5 dkg drożdży1/2 szklanki mleka4 jajka1/2 łyżeczki soli1/2 buteleczki aromatu cytrynowego18 dkg masłapuszka brzoskwińgarść płatków migdałowychSposób przygotowaniaDo miski przesiać mąkę, zrobić małe wgłębienie, drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru wlać w dołeczek, oprószyć mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka, sól, aromat. Gotową masę dodać do mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku, przekroić na ćwiartki.Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie masłem posypać płatkami migdałowymi, brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec 35 minut w temp. 180 *C. Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut. Przełożyć na talerz, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

