ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka z brzoskwiniami

Drożdżowa babka z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna drożdżowa babka z dodatkiem brzoskwiń i płatków migdałowych.
Składniki
50 dkg mąki
15 dkg cukru
5 dkg drożdży
1/2 szklanki mleka
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 buteleczki aromatu cytrynowego
18 dkg masła
puszka brzoskwiń
garść płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Do miski przesiać mąkę, zrobić małe wgłębienie, drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru wlać w dołeczek, oprószyć mąką, przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą, nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka, sól, aromat. Gotową masę dodać do mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku, przekroić na ćwiartki.
Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie masłem posypać płatkami migdałowymi, brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, wyłożyć do formy, przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec 35 minut w temp. 180 *C. Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut. Przełożyć na talerz, polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/drozdzowa-babka-z-brzoskwiniami