Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska

Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com)Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)3-4
brzoskwinie100 g czerwonego
agrestu100 g zielonego
agrestu3 łyżki ciemnego
cukru trzcinowegoskórka otarta z 1
cytryny2-3 łyżki
skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonuok. 500 g słodkiego lub wytrawnego ciasta kruchego (polecam wytrawne; można dodać do niego odrobinę
cukru)1
żółtkoGalette z
agrestem i
brzoskwiniami - sposób przygotowania:
Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plastry. Mieszamy z
agrestem,
cukrem,
skórką cytrynową,
skrobią i
cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim
owoce, zostawiając 5-centymetrowy brzeg. Składamy brzegi do środka, tworząc otwartą sakiewkę. Smarujemy roztrzepanym
żółtkiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu