ßßß Cookit - przepis na Galette z agrestem i brzoskwiniami

Galette z agrestem i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot: Natalia Nowak Bratek (krewimleko.wordpress.com)
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3-4 brzoskwinie
100 g czerwonego agrestu
100 g zielonego agrestu
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
skórka otarta z 1 cytryny
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
ok. 500 g słodkiego lub wytrawnego ciasta kruchego (polecam wytrawne; można dodać do niego odrobinę cukru)
1 żółtko
Galette z agrestem i brzoskwiniami - sposób przygotowania: Brzoskwinie kroimy w cieniutkie plastry. Mieszamy z agrestem, cukrem, skórką cytrynową, skrobią i cynamonem. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, schładzamy w lodówce. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, układamy na nim owoce, zostawiając 5-centymetrowy brzeg. Składamy brzegi do środka, tworząc otwartą sakiewkę. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603452/galette+z+agrestem+i+brzoskwiniami/p