Wykonanie
14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×Ja jako człowiek ekscytujący się każdym przejawem zaangażowania kulinarnego, gastronomicznego tudzież twórczego, staję się istotą rozmarzoną i wpatrzoną w kulinarne dzieło jak w obraz. Stąd też zachwyt moim udziałem, jako obserwatora, po części recenzenta w
Calvados Nouvelle Trophy, byłam w swoim żywiole.kolejno: Monika Wróblewska III miejsce, Piotr
Śnieżek – II miejsce i Kamil Strzeszewski – I miejsceKonkurs dla profesjonalnych barmanów ze Stowarzyszenia Barmanów
Polskich oraz dla uczniów szkół gastronomicznych - zwycięzców lokalnych eliminacji, odbył się 2go lutego w
Krakowie w „Starej Zajezdni” – lokalu z klimatem, świetną kuchnią i własnym browarem. Nagrody w konkursie to nie lada gratka: wyjazd do Normandii, reprezentowanie
kraju w konkursie międzynarodowym, a co za tym idzie kariera w świecie koktajil, wyprawa do „ogrodu”- fabryki rodziny Boulard, może nawet poznanie samego właściciela – Vincent’a Boulard’a, cała masa
syropów MONIN, wspaniałych starzonych
alkoholi, książek oraz prestiż, o którym powinnam wspomnieć na początku.Na miejsce dotarliśmy w momencie rejestracji uczestników. Uczestnicy zabrali się za rejestrację, a ja za studiowanie regulaminu.Dwudziestu siedmiu barmanów SBP oraz dwudziestu czterech uczniowów szkół
barmańskich z dumą i werwą stanęło do rywalizacji.Zadania konkursowe dla uczniów i profesjonalnych barmanów nieco się różniły – przeczytacie o nich nas stronie współorganizatora, link znajdziecie niżej.Po rozmowach z uczestnikami, przyglądaniu się nim w trakcie pracy moimi faworytami zostali : Paweł
Śnieżek z ZGSH w Iwoniczu-Zdroju, który przygotował zaskakującego
drinka z
Calvadosu i słodkiego
syropu Monin, który zajął w końcowym rozrachunku (ze zwycięzcą Kamilem
mieli po 99 punktów, to jurorzy zdecydowali, który z nich wyjedzie do Francji reprezentować Polskę w konkursie międzynarodowym) drugie miejsce w konkursie (strona szkoły ZSGH.pl)Specjalnie dla czytelników i zainteresowanych, Paweł przekazuje Wam przepis na przedstawiony na zdjęciu doceniony przez jurorów
drink, zaręczam jest przepyszny, spróbujcie go koniecznie!Składniki:20 ml
syropu MONIN Asperule (marzanka)10 ml
MONIN Rantcho60 ml sok TYMBARK kakaowiec20 ml
likier MONIN Apricot20 ml Boulard
Solageoraz Damian Kielaszek, który zajął 5 miejsce, z najwyższą degustacyjną oceną swojego
drinka, Wam pozostaje upajanie się jego
widokiem i nakreślenie składników tego
barwnego napitku, Damian zapytany o recepturę powiedział iż woli zachować ja dla siebie jako tajemnicę barmańskiej sztuki, winszuję Damianie, shakery w dłoń i eksperymentujcie.Składniki, proporcje owiane tajemnicą:
likier Cointreausyrop Monin pistacjasyrop Monin estragonświeży
sok z cytrynysok jabłkowyPodpatrywałam chłopaków (i dziewczyny) w trakcie wyczyniania cudów z
warzyw i owoców, przyznam, że wiele nauczyłam się tego dnia, czy pomyślelibyście, że dekoracja przedstawiona niżej składa się ze skórki
ogórka, pomarańczowej,skórek z liczi i tymianku? Majstersztyk.Dziś możecie obejrzeć dość subiektywną foto relację z konkursu dla juniorów. jestem przeszczęśliwa, że mlodzi ludzie, jedynie kilka lat młodsi ode mnie rozwijają swoje pasje, ucząc przy okazji innych, całej masy detali dzięki którym możemy sprawiać radość sobie i innym.Konkurs dla zawodowych barmanów, który czwarty raz z
rzędu wygrał Wojciech Urbański z Krakowa, czego mu bardzo gratuluję, trofeum zdobył zasłużenie – jego
drink był niesamowity i zaskakujący – ale o tym już wkrótce.Powiązane notki:A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny