ßßß Cookit - przepis na Calvados Boulard

Calvados Boulard

nazwa

Wykonanie

14 Flares Twitter 0 Facebook 14 14 14 14 Flares ×
Ja jako człowiek ekscytujący się każdym przejawem zaangażowania kulinarnego, gastronomicznego tudzież twórczego, staję się istotą rozmarzoną i wpatrzoną w kulinarne dzieło jak w obraz. Stąd też zachwyt moim udziałem, jako obserwatora, po części recenzenta w Calvados Nouvelle Trophy, byłam w swoim żywiole.
kolejno: Monika Wróblewska III miejsce, Piotr Śnieżek – II miejsce i Kamil Strzeszewski – I miejsce
Konkurs dla profesjonalnych barmanów ze Stowarzyszenia Barmanów Polskich oraz dla uczniów szkół gastronomicznych - zwycięzców lokalnych eliminacji, odbył się 2go lutego w Krakowie w „Starej Zajezdni” – lokalu z klimatem, świetną kuchnią i własnym browarem. Nagrody w konkursie to nie lada gratka: wyjazd do Normandii, reprezentowanie kraju w konkursie międzynarodowym, a co za tym idzie kariera w świecie koktajil, wyprawa do „ogrodu”- fabryki rodziny Boulard, może nawet poznanie samego właściciela – Vincent’a Boulard’a, cała masa syropów MONIN, wspaniałych starzonych alkoholi, książek oraz prestiż, o którym powinnam wspomnieć na początku.
Na miejsce dotarliśmy w momencie rejestracji uczestników. Uczestnicy zabrali się za rejestrację, a ja za studiowanie regulaminu.
Dwudziestu siedmiu barmanów SBP oraz dwudziestu czterech uczniowów szkół barmańskich z dumą i werwą stanęło do rywalizacji.
Zadania konkursowe dla uczniów i profesjonalnych barmanów nieco się różniły – przeczytacie o nich nas stronie współorganizatora, link znajdziecie niżej.
Po rozmowach z uczestnikami, przyglądaniu się nim w trakcie pracy moimi faworytami zostali : Paweł Śnieżek z ZGSH w Iwoniczu-Zdroju, który przygotował zaskakującego drinka z Calvadosu i słodkiego syropu Monin, który zajął w końcowym rozrachunku (ze zwycięzcą Kamilem mieli po 99 punktów, to jurorzy zdecydowali, który z nich wyjedzie do Francji reprezentować Polskę w konkursie międzynarodowym) drugie miejsce w konkursie (strona szkoły ZSGH.pl)
Specjalnie dla czytelników i zainteresowanych, Paweł przekazuje Wam przepis na przedstawiony na zdjęciu doceniony przez jurorów drink, zaręczam jest przepyszny, spróbujcie go koniecznie!
Składniki:
20 ml syropu MONIN Asperule (marzanka)
10 ml MONIN Rantcho
60 ml sok TYMBARK kakaowiec
20 ml likier MONIN Apricot
20 ml Boulard Solage
oraz Damian Kielaszek, który zajął 5 miejsce, z najwyższą degustacyjną oceną swojego drinka, Wam pozostaje upajanie się jego widokiem i nakreślenie składników tego barwnego napitku, Damian zapytany o recepturę powiedział iż woli zachować ja dla siebie jako tajemnicę barmańskiej sztuki, winszuję Damianie, shakery w dłoń i eksperymentujcie.
Składniki, proporcje owiane tajemnicą:
likier Cointreau
syrop Monin pistacja
syrop Monin estragon
świeży sok z cytryny
sok jabłkowy
Podpatrywałam chłopaków (i dziewczyny) w trakcie wyczyniania cudów z warzyw i owoców, przyznam, że wiele nauczyłam się tego dnia, czy pomyślelibyście, że dekoracja przedstawiona niżej składa się ze skórki ogórka, pomarańczowej,skórek z liczi i tymianku? Majstersztyk.
Dziś możecie obejrzeć dość subiektywną foto relację z konkursu dla juniorów. jestem przeszczęśliwa, że mlodzi ludzie, jedynie kilka lat młodsi ode mnie rozwijają swoje pasje, ucząc przy okazji innych, całej masy detali dzięki którym możemy sprawiać radość sobie i innym.
Konkurs dla zawodowych barmanów, który czwarty raz z rzędu wygrał Wojciech Urbański z Krakowa, czego mu bardzo gratuluję, trofeum zdobył zasłużenie – jego drink był niesamowity i zaskakujący – ale o tym już wkrótce.
Powiązane notki:
A już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/02/10/calvados-nouvelle-trophy-sbp-konkurs