Wykonanie
Ten nieprzeciętny koktajl jest najpopularniejszym
drinkiem z tequilą serwowanych w barach na świecie (może poza rytuałem opisanym tutaj). Nie ma pewnej informacji, kto wynalazł Margaritę. Najbardziej rozpowszechniona wersja brzmi, iż pierwszy raz przygotowano ją w październiku 1941 r. w Kantynie Hussong w Esanadzie, w Meksyku. Jej twórcą miał być barman Don Carlos Orozco.Pewnego spokojnego popołudnia, Don Carlos eksperymentował z tworzeniem nowych przepisów na
drinki, gdy do baru przybył znamienity gość. Magarita Henkel, córka ambasadora Rzeszy. Don Carlos zaproponował jej swojego najnowszego
drinka, którego nazwał później na jej cześć, gdyż była pierwszą osobą, która go spróbowała.Składniki:45 ml tequili15 ml cointreau15 ml
soku cytrynowegokrustarand
solny do dekoracjiNa dno spodka wysypać
sól. Krawędź schłodzonego w lodówce kieliszka (do martini lub klasycznego kieliszka do Margarity, w kształcie kapelusza sombrero (lub jak podają niektóre wersje - piersi) zanurzyć w
soku cytrynowym a następnie w
soli. Zwilżając kieliszek należy trzymać go do góry stopką, by uniknąć zanieczyszczenia
drinka sokiem i brzydkich mazów na szkle. Do wypełnionego
lodem shakera przelać wszystkie składniki.Następlnie energicznie wstrząsnąć i przecedzić do udekorowanego wcześniej kieliszka.Salud!