ßßß Cookit - przepis na Najlepsze jabłka do szarlotki

Najlepsze jabłka do szarlotki

nazwa

Wykonanie

W sierpniu pojawiają się antonówki. To moje ulubione jabłka do szarlotki. Owoce tej odmiany, choć wyglądają niepozornie, słyną z niepowtarzalnego smaku i aromatu. Za każdym razem, gdy otwieram słój z moich żelaznych zapasów, pojawia sie myśl, że chciałabym mieć balsam do ciała o zapachu antonówek albo przynajmniej krem do rąk:-).
Jabłka z poniższego przepisu możecie umieścić w słoikach jako zimową rezerwę lub bezpośrednio po przygotowaniu wyłożyć na ciasto i upiec szarlotkę.
Składniki (na 1 słoik 1l + 1 klasyczny po dżemie - przynajmniej u mnie tak to zwykle wychodzi):
2 kg jabłek - najlepsze są antonówki, szara reneta i koksa, ale mogą być również inne, byle niezbyt twarde i niezbyt słodkie.
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Wkładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.
Gotujemy do chwili, gdy jabłka będą miękkie i osiągną konsystencję musu.
Bardzo gorące natychmiast przekładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Każdy mocno
zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystygnięcia. Odpowiednie wyparzenie i wydezynfekowanie słoików jest szalenie istotne. A oto jak to zrobić prawidłowo:
Słoiki bardzo starannie myjemy i wyparzamy. Do jednego z nich wlewamy łyżkę spirytusu lub
czystej wódki, zakręcamy i energicznie potrząsamy przez 10-15 sek. Alkoholową zawartość
przelewamy do kolejnego i znowu potrząsamy. Analogicznie postępujemy ze wszystkimi . Będące w
stanie upojenia słoiki musimy teraz bardzo dokładnie wysuszyć. Ja wstawiam je na 5 min do
mikrofalówki, a nakrętki delikatnie wycieram papierowym ręcznikiem .
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/08/najlepsze-jabka-do-szarlotki.html