Jabłka to wyjątkowo wdzięczny temat do ciast. Szarlotka na cieście francuskim to szybki sposób na pyszne ciasto.Składniki:4-5 obranych jabłek średniej wielkości1/4 kostki masła4 łyżki brązowego cukrumasa serowa:małe opakowanie serka ricotta2 żółtka1 łyżka cukru brązowegoopakowanie ciasta francuskiegoPrzygotowanie:Jabłka pokrójcie w kostkę. Masło rozgrzejcie na patelni wraz z cukrem. Jak cukier zacznie się karmelizować, dodajcie jabłka. Karmelizujcie je (od czasu do czasu przewracając) przez około 15 minut aż zbrązowieją.serekricotta wymieszajcie z żółtkami i łyżką cukru. Dobrze rozmrożone ciasto francuskie przełóżcie na posmarowaną masłem blachę. Na ciasto przełóżcie masę serową. Na masę z serka ricotta ułóżcie jabłka.Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Potem zwiększcie temperaturę i zapiekajcie jeszcze 10 minut. Rewelacja!