ßßß
Składniki (5 placków)250 g mąki (niecałe 2 szklanki)1 łyżeczka soli150 ml ciepłej wody1 łyżka oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)Przygotowanie:Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Ciepłą wodę połączyć z olejem. Wlać do mąki niewielkim strumieniem mieszając ręką lub drewnianą łyżką, tak aby uformować dość kleiste ciasto. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać ok 5 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i zostawić na blacie przykryte miską na przynajmniej 15 minut. Tortille najlepiej opiekać tuż przed ich spożyciem, ponieważ najlepsze są świeże. Z ciasta uformować wałek i podzielić je na pięć części. Każdą cześć rozwałkować na cieniutki placek o średnicy około 25 cm, podsypując sporą ilością mąki. Rozgrzać mocno płaską patelnię z nieprzywieraną powierzchnią (używam naleśnikowej), zmniejszyć nieznacznie ogień i opiekać placek ok 1-2 minuty z jednej strony, aż do pojawienia się brązowych, zarumienionych śladów. Przewrócić i piec jeszcze niecałą minutę. Zawinąć placek w kuchenną ściereczkę, dzięki temu zachowa ciepło i miękkość. Następnie opiec resztę placków i schować pod ściereczkę. Podawać z ulubionymi dodatkami. Można na przykład posmarować placek sosem czosnkowym, dodać liście sałaty, kawałki grillowanego kurczaka i ulubione warzywa. Zawijać w kieszonki lub jak zwykłe naleśniki. Smacznego!