Wykonanie
17 grudnia 2015Szybka, piernikowa przekąska do świątecznej
kawki. Jeśli jakimś cudem znaleźliście swoje pierniki w puszcze, z zeszłego roku - polecam Wam ten szybki przepis na piernikowe
trufelki. Jeśli nie macie, możecie użyć świeżo upieczonych lub kupnych. Kombinacji jest wiele - do wyboru, do koloru. U mnie w wersji śnieżnej - z
cukrem pudrem,
kakaowe i w orzechach :)
Trufelki idealnie sprawdzą się jako prezent gwiazdkowy :)

Składniki:- 100g pierników bez nadzienia i polewy- 200g
gorzkiej czekolady- 100ml
śmietany kremówki 30%- 2 łyżki
serka mascarpone lub innego kremowego
białego serka typu philadelphia- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru- 1 łyżka
miodudekoracja:-
cukier puder-
kakao- drobno posiekane orzechy/pistacje
Gorzką czekoladę rozpuścić na parze. Dodać
śmietankę,
mascarpone,
przyprawy,
miód i rozkruszone pierniki. Dokładnie wymieszać. Przestudzić,Formować kulki i obtaczać je w ulubionej dekoracji.Układać na talerzu i niewielkich odstępach.Schłodzić w lodówce.Smacznego!

© Cook Yourself 2012-2016Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez
wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.